četrtek, 28. junij 2018

Telesna aktivnost za boljše duševno zdravje

 
Telesna aktivnost za boljše duševno zdravje



Smo v času, ko se že temeljito pripravljamo na odhod na morje, dopust je pred vrati. Posledično potrebujemo na sebi manj oblačil zaradi česar pridejo bolj do izraza odvečni kilogrami. Nezadovoljstvo z lastnim telesom nas privede tudi do razmišljanja, kako naj se le teh v čim krajšem času znebimo. Reševanje te zagate se lahko lotimo na več načinom. Lahko se lotimo bolj ali manj zahtevnih diet. Eden od načinov pa je tudi, da se odločimo za bolj korenito spremembo svojega življenja in se odločimo, da bomo bolj zdravemu prehranjevanju dodali še rekreacijo, da bodo naši uspehi dolgoročnejši. Vendar pa rekreacija ne prinaša pozitivnih učinkov le takrat, ko želimo nekaj kilogramov shujšati. Redna vadba ima namreč številne koristi za naše zdravje in počutje. Številne pozitivne učinke prinese našemu duševnemu zdravju.
Eden izmed najpogostejših izgovorov, ki jih slišim, kadar se pogovarjam z ljudmi o zdravem načinu življenja, je tale: ”Tako sem izčrpan/a, vso svojo energijo vlagam v službo, otroke, življenje, kje naj najdem še čas za rekreacijo.” Zelo dobro razumem, da je pri današnjem tempu življenja pogosto težko najti in nameniti nekaj časa svojemu telesu. Ko se zvečer ozremo nazaj in pregledamo, kaj vsem smo preživeli tekom dneva, si težko predstavljamo, da bi v že tako natrpan dan lahko vključili še telesno aktivnost. Izčrpani smo in imamo občutek, da ne zmoremo več kot naredimo.
Toda če verjamete ali ne, nam prav telesna dejavnost (tek, kolesarjenje, pohodništvo, sprehodi…) pomaga pri ustvarjanju energije. Znanost dokazuje, da naše telo proizvaja vse kar potrebujemo za preživetje in če za preživetje potrebujemo zgolj sprehod do hladilnika ali kopalnice, si lahko predstavljate, koliko energije telo proizvede v tem primeru? Če pa pričnete porabljati več energije npr. s tekom po stopnicah, bo vaše telo posledično proizvedlo več energije. Bolj ko delamo, večjo potrebo po energiji imamo in več energije telo proizvede. Telo se odziva glede na naše potrebe po energiji. Čeprav vadba od nas zahteva veliko energije, jo prav tako tudi veliko proizvede. Pri tem je potrebno omeniti, da se telo na večje povpraševanje po energiji ne odzove takoj, zato je vadba v prvih dveh tednih, ko se telo  odziva na večjo potrebo po energiji, lahko precej naporna. Telo porabi več energije, kot jo je navajeno proizvesti, zato se počutite izčrpane. Toda, če vztrajate pri vadbi nekaj tednov, lahko opazite, da se kar naenkrat ne počutite več tako utrujene, izčrpane ampak ste polni energije, sproščeni, veseli, bolj zadovoljni.
Učinki vadbe pa niso vedno enaki- raziskave namreč kažejo, da so le ti bistveno večji, če se vadba odvija v naravi. Vadba v naravi olajša vadbo in zmanjšuje stres. Raziskave kažejo, da zelena barva (drevesa, trava), ki jo najdemo v naravi, olajšuje vadbo. Prav tako vadba v naravi zmanjšuje stopnjo stresa. Telesna aktivnost pomaga zmanjševati stres, hkrati pa nam pomaga, da lažje zaspimo in da je naš spanec bolj kvaliteten.
Kadar se moramo v življenju soočiti s težkimi, travmatičnimi okoliščinami nam lahko prav redna aktivnost pomaga, da se pravilno odločamo, lažje premostimo ovire, ki nam jih postavlja življenje; pomaga, da ne zapademo v brezup in depresijo. Športne aktivnosti torej ne pripomorejo le k boljšemu fizičnemu počutju temveč imajo tudi številne učinke na naše psihično počutje. Ljudem, ki se soočajo z depresijo, tesnobo ali se vsakodnevno soočajo s stresom, telesna aktivnost pomaga doseči občutek zadovoljstva, sreče, izpolnjenosti. Vsakokrat, ko čutimo, da ne zmoremo in premagamo ta občutek pomanjkanja energije nam to prinese občutek uspeha in moči za nadaljnje korake v življenju. Ko človek, ki trpi zaradi brezupa, depresije, občutkov tesnobe zmore v svoj vsakdan vključiti telesno dejavnost bistveno izboljša svoje počutje, povrne se mu volja do življenja in premagovanja vsakodnevnih težav.
Mag. Nataša Leskovec
http://www.zavod-agape.com
Telefon: 031 554 496
zavod.agape@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive