ponedeljek, 30. oktober 2017

Igralna terapija za otroke



Igralna terapija za otroke

Danes bi vam rada spregovorila o terapevtski obravnavi otrok. Morda se sprašujete, kaj pravzaprav to je. Morda se tudi vi soočate z raznovrstnimi težavami pri vzgoji svojih otrok, pa ne veste kako bi svojemu otroku pomagali. Opažate, da ima otrok neko stisko, ki jo ne zna izraziti, pa ne veste, kako bi se morali odzvati. Ali pa vas morda otrokova stiska, neprimerno vedenje, izzivanje… spravlja ob pamet in resnično ne veste več, kaj bi še lahko naredili, da bi svojega otroka obvladovali. Najbrž ste iz teh vprašanj že razbrali, katerim otrokom je namenjena tovrstna terapija. Pravzaprav vsak otrok, ki ima kakršen koli problem, o katerem je potrebno govoriti, je primeren kandidat za tovrstno terapijo. Namenjena pa je še posebej otrokom, ki:
-          Se neprimerno vedejo
-          Težko najdejo prijatelje
-          Ki prebolevajo smrt bližnjega
-          Ki so prizadeti zaradi ločitve staršev
-          Ki so bili spolno, verbalno ali fizično zlorabljeni
-          Ki so nasilni ali pa so žrtev nasilja
-          Ki so osamljeni, žalostni, depresivni
-          Ki so posvojeni ali so v rejništvu (oz. to še bodo)
-          Ki so kronično bolni
-          Ki težko navezujejo stike z drugimi
-          Ki težko vzpostavljajo odnose z drugimi
-          Ki imajo težave v smrti
-          Ki se soočajo z najrazličnejšimi strahovi
-          Ki imajo nočne more, težave z močenjem postelje, težave s spanjem
-          Ki so doživeli travmo (prometne nesreče, samomor bližnjega….)

Igra je način, kako razumeti, kako otrok razvija občutek za sebe. Otrok preko igre izraža čustva. Terapija za otroke, pri kateri uporabljamo peskovnik (lahko pa tudi lutke, risanje, glino…) je način, s katerim otrok izraža svoja čustva, opisuje izkušnje in težave, s katerimi se srečuje v vsakdanjem življenju. Terapija s peskovnikom je neverbalna, terapevtska intervencija, pri kateri se uporablja peskovnik, figure in včasih vodo, s pomočjo katerih otrok ustvarja miniaturni svet, ki odraža njegov notranji svet, njegove misli, bolečine in skrbi.  V peskovniku otrok ustvari trodimenzionalno sceno. Notranjost peskovnika je modre barve, tako da spominja na nebo ali vodo. Otrok pri sestavljanju scene uporablja majhne figure, ki sodijo v naslednje kategorije:
-          Ljudje
-          Živali
-          Rastline
-          Vozila
-          Objekti
-          Naravni predmeti
-          Simbolni predmeti.

Terapija s peskovnikom ima dve fazi: prva vključuje izbiro in postavitev figur v peskovnik, druga faza pa omogoča otroku, da pojasni osebna prepričanja in da vključi nova občutja in poglede. Otroku omogoča, da reši konflikte, odpravi ovire in pridobi samospoštovanje. Terapija s peskovnikom je torej varen medij za izražanje, brez vrednotenja. Omogoča potreben in učinkovit komunikacijski medij za kliente s slabimi verbalnimi sposobnostmi. Peskovnik otroku omogoča, da ima nadzor v svojih rokah. 

Kakšno vlogo ima pri tem terapevt? Tradicionalne psihološke terapije pogosto poudarjajo interpretacijo tega, kar otrok dela, toda terapija s peskom zahteva od terapevta, da ne naredi ničesar. Tiho in spoštljivo sprejemanje slik, ki so ustvarjene s peskom, omogočajo otroku, da se počuti varno in svobodno. Tu ni ničesar, kar bi otrok lahko naredil narobe. Zato otrok lažje dobi občutek varnosti.
Ali je terapija s peskovnikom namenjena le otrokom? Ne, lahko se jo uporablja tudi pri delu z odraslimi, najstniki, pari, družino in skupinami.

Kako terapija s peskovnikom deluje? S pomočjo peskovnika otrok odigrava »problem«. Otroci nimajo enakih kognitivnih sposobnosti kot odrasli, da bi bili zmožni povedati, kje tiči težava. Težave so lahko vedenjske, psihološke ali morda zdravstvene. Ne glede na to, kakšno težavo otrok ima, mora o njej govoriti. V tovrstni terapiji otroci lahko delajo na vprašanjih, ki jih skrbijo, lahko razkrivajo skrbi v zvezi s prihodnostjo, ali spregovorijo o travmi. Če jim je preveč težko o problemu govoriti, ga lahko odigravajo. Za lažje razumevanje, naj povem, da otroci mlajši od 12. let ne zmorejo še izraziti, kaj čutijo. Vedo sicer, da je nekaj drugače in vznemirjajoče, ne morejo pa tega dobro izraziti z besedami. Pri tovrstni terapiji otroku o tem ni treba govoriti temveč to odigrava.

Terapija s pomočjo igre postaja v današnjem času še bolj pomembna, saj se otroci zaradi razvoja tehnologije vse manj igrajo in vse več časa preživljajo pred televizijskimi in računalniškimi ekrani ter z uporabo telefonov. Ti dejavniki povečujejo stopnjo stresa pri otrocih in njihovi družini. Potrebe za skrb za duševno zdravje otrok zato postajajo vse večje. Otroci, ki potrebujejo pomoč pa so mlajši in mlajši. Starši imajo vse manj časa za igro z otroci. Igra pa postaja tudi vse bolj osredotočena na izobraževanje. Starši želijo, da se otroci preko igre vse bolj učijo. Ko pridejo ti otroci na terapijo, starši pogosto spoznajo, koliko otrokom pomeni neprekinjeno igranje na terapiji. Zanje pa je tudi neprecenljivo to, da imajo takrat neprekinjeno in nanj usmerjeno pozornost odrasle osebe.

Kako poteka igralna terapija v našem zavodu?
Na prvo srečanje pridejo starši skupaj z otrokom. Takrat naredimo tudi okvirni načrt terapevtskega dela in srečevanja. V igralni terapiji igrače postanejo njegove besede in igra njegov jezik. Odnos temelji na popolnem sprejemanju in razumevanju otroka. Na ta način terapevt ustvari varen prostor za otroka in mu omogoči, da se s svojimi težavami in občutji sooči, dobi moč, da jih nadzoruje, razreši ali celo zavrže. Otrok običajno svoje stiske ne zna ubesediti tako kot odrasli, zato svojo nemoč pokaže z vedenjem. Terapija z otrokom se izvaja s pomočjo strukturirane igre s pripomočki (risalni pribor, glina, peskovnik, lutke). Otrok lahko preko tovrstne terapije svoje občutke projicira na igrače in predmete. Glavni namen terapije je, da se skozi igro otrok nauči soočati se s težavami in jih reševati.

Kako se vključite v terapijo?
Za prvo srečanje pokličite na tel. 031 554 496 ali nam pišite na e-mail: zavod.agape@gmail.com,   da se dogovorimo za prvo srečanje. Ciklus terapevtske obravnave vključuje dvanajst srečanj. Srečanja potekajo enkrat tedensko petdeset minut. Terapevtski proces se lahko enkrat ali večkrat ponovi.
Zakonska in družinska terapevtka Nataša Leskovec

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496



1 komentar:

  1. Moje ime je Lilian N. To je zelo vesel dan v mojem življenju zaradi pomoči, ki mi jo je pomagal dr. Bila sem poročena 6 let in bilo je tako grozno, ker me je mož res varal in iskal ločitev, ko pa sem na internetu naletel na e-pošto Dr.saguru, kako je pomagal toliko ljudem, da so dobili nazaj svojega bivšega in pomagajo popraviti odnos. in naj bodo ljudje srečni v svojih odnosih. Pojasnila sem mu svojo situacijo in nato poiskala njegovo pomoč, toda na moje presenečenje mi je rekel, da mi bo pomagal pri mojem primeru in zdaj praznujem, ker se je moj mož popolnoma spremenil za vedno. Vedno hoče biti ob meni in ne more storiti ničesar g brez mojega darila. Res uživam v zakonu, kako čudovito praznovanje. Še naprej bom pričeval po internetu, ker je Dr.saguru resnično pravi urok. ALI POTREBUJETE POMOČ, PO KAJ POZNITE ZDRAVNIKA SAGURU ZDAJ PO EMAILU: drsagurusolutions@gmail.com ali WhatsApp +12098373537 On je edini odgovor na vašo težavo in v vašem odnosu se počutite srečni. in njegova tudi popolna v
    1 LJUBEZEN ČOVEK
    2 ZMAGAJTE NAZAJ
    3 SADJE MAJKE
    4 PROMOCIJA ČASOPISA
    5 ZAŠČITA ČAROVOVA
    6 POSLOVNI ČASOPIS
    7 DOBRA ČLANKA
    8 LOTERIJSKI PRAVOPIS in SODNI PRIMER

    OdgovoriIzbriši

So težave v zakonu premostljive