ponedeljek, 7. januar 2019

So težave v zakonu premostljive
So težave v zakonu premostljive?


Vsak zakonski par se na svoji poti občasno sreča z bolečino in trpljenjem v svojem odnosu. Vsak takšen trenutek pa hkrati prinese tudi rast v odnosu, nova spoznanja, nove načine spoprijemanja s težavami.  Ko prebrodimo težave, ko najdemo pravo pot za spopadanje s težavami in ko močnejši in z novimi izkušnjami rešimo spore, ki so se morda zdeli nerešljivi, vemo, da je to prava pot. 

Posebej žene se večkrat obrnejo name z vprašanjem, kaj naj naredijo, saj se njihovi možje sploh nočejo več pogovarjati, nočejo razreševati konfliktov, nočejo iskati rešitev za njihove težave. Pred časom je nek par srednjih let prišel na terapijo. Vse je kazalo, da iščeta zgolj še potrditev, da je njun zakon propadel in da ju njune težave presegajo. Mož na začetku terapevtskega procesa ni želel sodelovati. Žena pa je na vsakem srečanju poskušala »dokazati«, da se z njenim možem ne da pogovarjati, kaj šele reševati zakonskih težav. Po prvih dveh terapijah sem ta začarani krog kritiziranja ustavila. Postavili smo nova pravila, ki naj bi se jih držala tudi doma. Gre za čisto preprosta pravila, ki pa nam v življenju delajo veliko težav, predvsem takrat, ko smo globoko ranjeni in se počutimo nerazumljene. Dogovorili smo se, da vsakokrat, ko se bosta želela drug z drugim pogovoriti o katerikoli stvari, premislita kako bosta besede izrekla, da bodo zvenele spoštljivo in ljubeče. Na tretjem srečanju smo »vadili«, kako takšen pogovor teče. Zakonca sta bila na začetku precej zadržana in zdelo se jima je, da tako pač ne znata voditi pogovora, toda na koncu sta vseeno obljubila, da se bosta dogovora držala. 

Ko smo se učili novega načina komuniciranja sem jima, tako kot vsem parom, ki pridejo k meni po pomoč, razložila, da čudežne formule za reševanje zakonskega odnosa ne poznam. Poznam pa formulo, ki 99% parom pomaga rešiti njihove težave, če se držijo dogovora. Dejstvo je, da v zakonski odnos vstopita dva nepopolna človeka. Tudi po poroki njuna nepopolnost ne izgine. Predstavljajmo si, da se v zakonu najdeta človeka s težavnim karakterjem in temperamentom. Ko pride do nesoglasja med njima, si lahko predstavljamo, s koliko bolečine se srečata. Da, žal je tako. Raniti znamo tam, kjer najbolj boli. Z leti se bolečina nalaga in pogosto se par znajde v dinamiki, ko eden izmed zakoncev napada, drugi pa se brani. Rane so tako velike, da se zdi nemogoče najti skupni jezik. Če želimo »popraviti« svoj odnos do drugega, je potreben napor. Na žalost to ni formula, ki bi čez noč spremenila zakonski odnos ampak je to dolgotrajen proces. 

Po nekaj terapevtskih urah smo naredili bolj podrobno analizo »stanja«. Žena je začela pripovedovati, kako se je počutila ob vsem tem negotova. V novem načinu komuniciranja se ni počutila domače, ker pa smo se tako dogovorili, se je trudila, da se je držala dogovora. Do moža je poskušala biti prijazna, pazila je na ton svojega glasu, ko mu je želela povedati, da ji ni všeč, ko svojih oblek ne pospravi v koš za perilo. Ko je skušala »popraviti« njegovo vedenje je to povedala spoštljivo brez kritiziranja, kričanja, poniževanja. Trudila se je, da ga ni »napadala«, ko si je želel vzeti čas zase in pogledati nogometno tekmo. Namesto, da bi ga »napadla« se je usedla k njemu in poskušala z zanimanjem gledati tekmo tudi ona. Kmalu je poznala nekaj igralcev in lahko je podala tudi kakšen primeren komentar. Nato sem moža povprašala, kako je on v teh tednih doživljal ženin trud, da se povežeta v svojem odnosu in rešita težave. Mož je povedal, da se je prvič po dolgih letih zakona notranje umiril. Povedal je, da je šele sedaj spoznal, kako ga je ženino vedenje prej spravljalo s tira. Zaupal nama je, da je spoznal, kako močno ga je njun odnos ranil in da pravzaprav zaradi svoje ranjenosti ni več zmogel reševati njunih težav, saj je vsak njun pogovor bil preveč poniževalen in poln tihega kritiziranja. Hkrati pa je poudaril, da je bil tudi sam zelo neljubeč do žene in da je v teh tednih spoznal, da ga je žena s svojim vedenjem želela prebuditi, spodbuditi, da bi poskrbel za njene potrebe po povezanosti z njim. Ob koncu terapevtskega procesa sta oba priznala, da sta se za terapijo odločila predvsem zato, da jima še nekdo potrdi, da je njun zakon propadel. Nista mogla verjeti, da bi kmalu zavrgla svoje obljube, da bosta skupaj do konca življenja. 

Kaj je tisto, kar je temu paru tako zelo pomagalo in pravzaprav rešilo njun zakon?  Ker sta se odločila, da bosta spoštljiva in ljubeča drug do drugega v besedah, obrazni mimiki in tonu govorjenja sta se zmogla ponovno povezati drug z drugim. Mož je končno začutil, da ga ne spoštujejo le prijatelji in znanci temveč, da ga spoštujejo tudi doma. Končno je čutil, da je enakovreden ženi in v njunem domu enako pomemben kot ona. Povrnila sta si zaupanje drug v drugega in se odprla drug drugemu. Ponovno sta se zmogla pogovarjati o stvareh, ki so ju prizadele in si dala obljubo, da si bosta spoštljivo in ljubeče povedala, kaj ju rani. Svojega odnosa nista rešila kar tako čez noč. Za to je bilo potrebno več mesecev napornega dela. Včasih so še vedno prišli težki trenutki, ko sta se morala zaustaviti in obnoviti obljubo. Morala sta si odpustiti napake iz preteklosti in se drug drugemu večkrat opravičiti. Ko smo se po naključju srečali pred nekaj tedni, sta povedala, da sta zelo hvaležna drug drugemu, ker sta si dala možnost rešiti svoj zakon. 
Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
info@zavod-agape.com


1 komentar:

  1. Pozdravljeni, vsi gledalci na spletu, jaz sem Dragica Marčič, iz Ljubljane, Slovenija ... sem tu, da delim čudovito delo, opravljeno zame ... Po treh letih v zakonu z možem z dvema otrokoma se je moj mož začel čudno obnašati in se dogajati zunaj z drugimi ženskami in mi je pokazal hladno ljubezen, večkrat mi grozi, da me bo ločil, če si ga upam podvomiti o njegovi aferi z drugimi ženskami. Bil sem popolnoma opustošen in zmeden, dokler mi stari prijatelj ni sporočil o urivanju uroka. Internet, imenovan Dr igbinovia, ki ljudem, ki imajo težave v zvezi in zakonski zvezi, pomaga z ljubezenskimi uroki, sem sprva dvomil, če takšna stvar sploh obstaja, vendar sem se odločil, da poskusim, ko se obrnem nanj, pomagal mi je dati ljubezenski urok in v 48 urah se je moj mož vrnil k meni in se začel opravičevati, zdaj je nehal hoditi z drugimi ženskami in je z mano za dober in zares. Obrnite se na tega velikega ljubitelja ljubezenskega uroka, da se bo vaš odnos ali zakonska težava rešila danes, on tudi pozdravi HIV / AIDS, HEPATITIS, NIZKO SPERMNO ŠTEVILO, RAZLIČNE BOLEZE, FIBROIDNE BOLEZNICE, GONORHEO, FALLOPIAN TUBE, BREZPLAČNOST, HERPES. vse zahvaljujoč dr. Igbinovia vam lahko tudi pomaga, kontaktirajte ga neposredno, če potrebujete njegovo pomoč na EMAIL, doctorigbinovia93@gmail.com ga pokličite zdaj in WhatsApp kontaktno številko na WhatsApp +2348144480786 hvala, ker ste svoj čas preusmerili k meni......

    OdgovoriIzbriši

So težave v zakonu premostljive