torek, 31. oktober 2017

Šest korakov do zavestnega spopadanja s težkimi čustvi
Šest korakov do zavestnega spopadanja s težkimi čustvi
 Fotografija osebe The Gottman Institute.

Začnimo tukaj. Za mnoge – vključno z menoj – je življenje polno hitrih korakov in prenatrpano z družino, odnosi in službenimi stresorji.  Ta resničnost, skupaj z vedno bolj naraščajočim pritiskom tehnologije in družbe na splošno, resnično lahko naznanja konec vašemu zakonu. Posledično težka čustva kot jeza, zmedenost, strah, osamljenost in žalost, če jih samo nekaj imenujem, naraščajo. Čustva, kot so ta so mnogokrat najbolj prisotne in močne sile v vašem življenju.
Ključ za premagovanje teh težkih čustev je zavedanje! Vadba v zavedanju vam omogoča, da se umirite in se razveselite. V takšnem stanju, imate prostor za razmislek in premišljen odgovor, namesto da se odzovete.
Sledečih šest korakov vam bo pomagalo razumeti in se spopadati s težkimi čustvi na zavesten način:

1.      Obrnite se k svojim čustvom s sprejemanjem
Ko se enkrat zaveste svojih čustev, ki jih čutite, opazujte, kje v telesu jih čutite. Morda čustvo čutite v želodcu, kot cmok v grlu, hitrem bitju srca ali kot napetost nekje. Sedite s to jezo, tesnobo, depresijo, žalostjo, krivdo, obžalovanjem, sramom ali s katerim koli čustvom, ki ga izkušate. Bodite pozorni nanj in ga ne ignorirajte. Če je to težko, vstanite in hodite okoli ali popijte skodelico čaja.
Ključni cilj je, da čustev ne potiskamo stran. Če jih tlačite bo to povzročilo žuborenje in kasnejšo eksplozijo, kar bi povzročilo še težja čustva ali celo popolno ustavitev čustev. Prisluhnite težkim čustvom. Poskušajo vas zbuditi, da bi opazili, kaj se dogaja, predno pride do še večje krize.

2.      Prepoznajte in poimenujte čustva
Namesto, da bi rekli “Jezen sem” recite, “To je jeza” ali “To je tesnoba”. Na ta način, priznate prisotnost tega čustva in si hkrati omogočite, da ste ločeni od njega.
Ko je bil moj mož, predno je umrl, v bolnišnici, sem čutila globok občutek negotovosti, tesnobe in strahu. Morala sem spoznati in prepoznati ta čustva in si reči: “Vem, da trenutno doživljam tesnobo in strah in ne vem, kaj se bo zgodilo, ampak bom le “bila” z njimi”. Čeprav je ostala izjemno boleča izkušnja do konca, mi je prepoznanje in poimenovanje mojih čustev na tak način, omogočilo, da sem si odvzela nekaj bolečine iz tega, kar sem čutila. To pa mi je omogočilo, da sem ostala v sedanjosti, namesto, da bi me pripeljala v prihodnost ali vrgla nazaj v preteklost. Biti potisnjen v vse smeri, bi povzročilo le, da bi krivila samo sebe. Samo predstavljam si lahko ta kritični glas, ki bi odzvanjal: “Če bi le naredila nekaj drugače, bi se morda odvilo drugače.”

3.      Sprejmite svoja čustva
Ko čutite določeno čustvo, ga ne zanikajte. Prepoznavanje in sprejemanje tega čustva v sedanjosti, ne glede ali gre za tesnobo, žalost, potrtost ali katerokoli čustvo v tem trenutku čutite. Z zavestnim sprejemanjem lahko objamete težka čutenja s sočutjem, zavestjo in razumevanjem do sebe in do vašega partnerja.
Pomislite na prijatelja ali nekoga, ki ga imate radi, ki morda preživlja težke čase. Kaj bi mu rekli? Naredite scenarij, kaj bi mu rekli, če pogledate vase. Sedaj to recite sebi: “V redu sem. Nisem kriv. Naredil sem vse, kar sem lahko.” To sliko in fraze obdržite znotraj sebe z ljubeznivo prijaznostjo in sočutjem. Prenesite to dejanje prijaznosti tudi v sebe in poskušajte ozavestiti, kaj se dogaja znotraj vas. Na ta način boste dobili moč, da se pomirite in olajšate sebe in tudi vašega partnerja.
Kmalu boste spoznali, da vi niste vaša jeza, strah, žalost ali katero drugo težko čustvo, ki ga čutite. Namesto tega boste začeli izkušati ta čustva na veliko bolj minljiv način, kot oblaki, ki se vozijo po nebu. Odpiranje sebe vašim čustvom omogoča, da ustvarite prostor zavedanja, radovednosti in zaupnosti, ki jo lahko prenesete v vaš odnos, kot tudi v druge vidike vašega življenja.

4.      Spoznajte nestalnost vaših čustev
Vsako vaše čustvo je nestalno. Pojavijo se in nekaj časa prebivajo v vas, in nato izginejo. To enostavno pozabljamo, ko smo sredi boja s težkimi čustvi.
Dovolite si dokazati in opaziti vaša čustva s pozornostjo in potrpljenjem, s tem da jim dajete svobodno obliko in v mnogih primerih bodo povsem izginila. Da bi sprejeli ta proces se vprašajte: “Kaj in kje je to čustvo? Kaj potrebujem sedaj? Kako ga lahko negujem? Kaj lahko naredim za svojega partnerja? Kaj lahko moj partner naredi zame? Kako se lahko midva, kot par, obrneva k drugemu v ljubeznivi prijaznosti?” Postavite si ta osredotočena vprašanja in odziv nanje bo povečal vašo empatijo, sočutje in povezanost znotraj vašega odnosa.

5.      Poizvedujte in preiskujte
Ko se pomirite in umirite zaradi vpliva vaših čustev, si vzemite trenutek, da globoko preiščete in raziščite, kaj se je zgodilo.
Vprašajte se:” Kaj je to sprožilo? Kaj povzroča, da se tako počutim? Kaj je to neugodje, ki ga izkušam in kje se pojavlja? Ali je rezultat mojega kritičnega uma ali je bila reakcija na nekaj, kar je moj partner naredil ali rekel? Morda ste imeli težak dan v službi ali težave z vašo družino. Morda se počutite ne spoštovane, osamljene ali nepovezane kot rezultat vašega odnosa z nekom. Karkoli je že bil vzrok ali sprožilec, ga natančno preglejte in se vprašajte “Kaj se tukaj dogaja?”
Razmislite, kaj je bilo rečeno ali narejeno in primerjajte to s svojimi ocenami. Kakšna so bila vaša pričakovanja glede situacije? Kakšni odzivi ali sodbe so povzročile, da ste postali jezni ali tesnobni? Je to vzorec, ki narašča?
Postavitev teh kritičnih vprašanj in raziskovanje korenin težkih čustev, vam bo pomagalo pridobiti empatijo in vpogled v to, kar doživljate. Z avtopilotom in zaupanjem v najgloblji avtentični jaz, si odgovorite na vprašanja glede situacije in to bo ustvarilo prostor, da boste stvari videli z drugega zornega kota. To bo omogočilo, da bosta oba, vi in vaš partner bolj prisotna  in povezana drug z drugim.

6.      Pustite potrebo po nadzorovanju vaših čustev
Ključ do zavestnega spopadanja s težkimi čustvi je, da pustite potrebo po njihovi kontroli. Namesto tega bodite odprti za izid in razvoj. Stopite iz sebe in resnično prisluhnite partnerjevim čustvom in temu, kar ima on ali ona za povedati. Le tako boste resnično pridobili globlje razumevanje lastnih čustev in interakcije, ki vas obkrožajo znotraj vaših odnosov.
Zavestno spopadanje s čustvi je težko in vzame čas. Bodite prijazni, sočutni in potrpežljivi s seboj in z vašim partnerjem. Skupaj sta v tem! Kot je rekel dr. John Gottman: “ V dobrih odnosih se ljudje jezijo, toda na zelo drugačen način. Mojstri odnosov primerjajo problem nogometni žogi. Brcajo jo okoli. To je “naš” problem.
Srečni smo, da živimo v svetu, kjer si lahko vi in vaš partner vzameta čas za raziskovanje, razpravljanje in učenje o zavesti in čustvih. Ne vzemite ničesar za samoumevno, saj je življenje krhko in minljivo!

Toni Parker
Vir: The Gottman Institute


Prevod: Zakonska in družinska terapevtka Nataša Leskovec, Zavod Agape.

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com1 komentar:

  1. Pozdravljeni, vsi gledalci na spletu, jaz sem Dragica Marčič, iz Ljubljane, Slovenija ... sem tu, da delim čudovito delo, opravljeno zame ... Po treh letih v zakonu z možem z dvema otrokoma se je moj mož začel čudno obnašati in se dogajati zunaj z drugimi ženskami in mi je pokazal hladno ljubezen, večkrat mi grozi, da me bo ločil, če si ga upam podvomiti o njegovi aferi z drugimi ženskami. Bil sem popolnoma opustošen in zmeden, dokler mi stari prijatelj ni sporočil o urivanju uroka. Internet, imenovan Dr igbinovia, ki ljudem, ki imajo težave v zvezi in zakonski zvezi, pomaga z ljubezenskimi uroki, sem sprva dvomil, če takšna stvar sploh obstaja, vendar sem se odločil, da poskusim, ko se obrnem nanj, pomagal mi je dati ljubezenski urok in v 48 urah se je moj mož vrnil k meni in se začel opravičevati, zdaj pa je nehal hoditi z drugimi ženskami in je z mano za dobro in zares. Obrnite se na tega velikega ljubitelja ljubezenskega uroka, da se bo vaš odnos ali zakonska težava rešila danes, on tudi pozdravi HIV / AIDS, HEPATITIS, NIZKO SPERMNO ŠTEVILO, RAZLIČNE BOLEZE, FIBROIDNE BOLEZNICE, GONORHEO, FALLOPIAN TUBE, BREZPLAČNOST, HERPES. vse zahvaljujoč dr. Igbinovia vam lahko tudi pomaga, kontaktirajte ga neposredno, če potrebujete njegovo pomoč na naslovu EMAIL, doctorigbinovia93@gmail.com ga pokličite zdaj in kontaktno številko WhatsApp na WhatsApp +2348144480786 hvala, ker ste svoj čas preusmerili z mano .... ..

    OdgovoriIzbriši

So težave v zakonu premostljive