petek, 29. junij 2018

Kaj narediti, ko pridemo do spoznanja, da s partnerjem nisva več zadovoljna v najini zvezi?

Kaj narediti, ko pridemo do spoznanja, da s partnerjem nisva več zadovoljna v najini zvezi?



V zadnjem času mi je bilo zastavljenih veliko vprašanj, ki so se nanašali na odnos med možem in ženo oz. med partnerjema. Nanašala so se predvsem na to: ali ostati s partnerjem, čeprav se on želi ločiti; ali vztrajati še naprej v zvezi, čeprav se nič ne spremeni na bolje; nenehno se prepirava; partner me nadzoruje.... Vsako od teh vprašanj nosi v sebi veliko trpljenja in bolečine, zato težko najdemo nanje en sam odgovor. Nihče ne vstopi v odnos s ciljem, da se ta odnos nekoč konča. Lahko celo trdim, da si vsakdo želi, da bi končno s svojimi očmi zrl v osebo, ki bo izpolnila njegova najgloblja hrepenenja.

Kot terapevtka opažam, da danes pari veliko hitreje "vržejo puško v koruzo", ko v odnosu zaškriplje. Nekateri iščejo pomoč pri prijateljih, drugi zastavljajo vprašanja v raznih skupinah na facebooku, kjer nanja odgovorarjajo in podajajo mnenja drugi ljudje. Nekateri iščejo pomoč v različni literaturi. Vsekakor moram reči, da ti ljudje pogosto dobijo odgovor - včasih takšnega, kot si ga želijo slišati, spet drugič takšnega, ki jih boli in še bolj rani. Bolečina, zaradi odnosa, v katerem so se znašli, pa še vedno ostane njihova domena.

Kaj narediti, ko pridemo do spoznanja, da s partnerjem nisva več zadovoljna v najini zvezi?
Ker je naš cilj, da smo v odnosu z drugim srečni, slišani, da so uslišana naša hrepenenja, želje in naše sanje, se je vredno potruditi za odnos. Seveda pa do tega ne pride brez truda. Dve pomembni dimenziji vsakega odnosa sta ljubezen in spoštovanje, če ne prav najpomembnejši. Mnogo moških čuti, da jih žena ne spoštuje, v globini samega sebe pa hrepenijo po tem, da bi jih žena spoštovala. Kako so žene nespoštljive? Hitro skritizirajo stvari, ki jim niso po volji, običajno brez razmisleka o tem, kakšno težo imajo njene besede. Vse bolj dajejo občutek, da vse zmorejo same - tako v službi, doma, kot pri vzgoji otrok. So neke super ženske, ki pravzaprav zmorejo čisto vse. Šele, ko se nakopiči preveč stvari, ko resnično ne zmorejo več same, zaprosijo za pomoč, kar pa je včasih prepozno. Moški namreč še vedno hrepenijo po tem, da bi poskrbeli za svojo družino: finančno pa tudi drugače. Vendar pogosto ne dobijo priložnosti, da bi dokazali da to zmorejo. Deležni so nespoštljivega odnosa, ki jih prizadane prav v globino. Želijo si, da bi jih žena pohvalila pri njihovih dosežkih v službi, da bi cenila njegovo željo, da bi ščitil in skrbel za svojo družino, da bi cenila njegovo željo, da bi svetoval, da bi cenili njegovo željo po spolni bližini. Je pa še ena pomembna stvar, ki si jo moški želijo: da si žena sem ter tja vzame čas in v tišini preživlja čas s svojim možem, medtem ko on dela nekaj, kar ga veseli. To je za žene zelo težka naloga. Si predstavljate: čaka vas gora perila, ki jo je potrebno zlikati; otrokom je treba pripraviti večerjo, vaš mož pa vas vabi, da si z njim ravno takrat ogledate film. Morda vas to razbesni in mu jezno zabrusite, da naj vam rajši pomaga pripraviti večerjo za otroke, kot pa da v tistem trenutku gleda film. Vsekakor se lahko prijazno dogovorita, da najprej otroci dobijo večerjo, nato pa si lahko ogledata film. To vabilo pa ima še eno posebnost, ki jo ne smemo prezreti. Žene nikar ne govorite med gledanjem filma, bodite tiho in ne komentirajte. To možem veliko pomeni.

V odnosu pa je razočaranih še več žensk, kot moških. Ženske hrepenijo po ljubezni, po tem, da jim nekdo prisluhne, je nežen, ljubezniv, čuteč. Hrepeni po bližini svojega moža in še kako dobro čuti, če tega ni. Že majhne deklice točno vejo, kdaj jih očka posluša. Naj navedem primer štiriletne deklice. Očka jo je nekega večera moral uspavati. Da bi ji pomagal zaspati, se je ulegel k njej. V sobi je bila popolna tema. Mala deklica, je govorila, kot ponavadi. Ko je govorila, je nenadoma rekla: "Očka, poglej me!" Očeta je prijela za obraz in ga prisilila, da jo je pogledal. Že pri tej starosti in celo v temi je čutila, da je očka ne gleda in če je ne gleda, potem je ne posluša. Tako čutijo tudi odrasle ženske- če jih mož ne gleda, pomeni, da jih ne posluša. Hkrati si želijo, da se jim mož odpre. Vsak dan želijo biti na tekočem, glede njihovega odnosa. Možje te potrebe nimajo in zato se morajo včasih dobesedno prisiliti, da o odnosih govorijo. Pogosto si tudi napačno razlagajo, da so ti pogovori opomin, da so spet naredili nekaj narobe. To ne drži. Ženske si le želijo, da bi z njo delili svoja čustva, da ji pripovedujete o svojem dnevu in težavah, da kdaj pa kdaj tudi vi izrazite željo po pogovoru z njo, da se ji med pogovorom res popolnoma posvetite. Kadar ženske pripovedujejo o svojih težavah, ne želijo, da jim svetujete, kako te težave rešiti, temveč, da jih poslušate. 
Torej, če se vrtite v začaranem krogu nenehnih sporov, obtoževanj, poniževanj... ne obupajte. Vedno se najde rešitev, če želimo odnos ohraniti.

Če imate vprašanje, kako vnesti ljubezen in spoštovanje v vaš odnos in se to vprašanje nanaša na konkreten problem v vašem odnosu do partnerja, vam v Zavodu Agape nudimo tudi brezplačno svetovanje. Vsa vprašanja, ki jih imate lahko zastavite po elektronski pošti: zavod.agape@gmail.com

Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive