sreda, 27. junij 2018

Otrok mora sprejeti odgovornost za svoja dejanja

Otrok mora sprejeti odgovornost za svoja dejanja



Vsak izmed nas si želi, da bi bil ljubljen s strani svojih staršev, otrok, zakonca ali prijateljev. Razočarani in ranjeni smo, kadar nam drugi ne izkazujejo ljubezni na takšen način, kot si mi to želimo. Kot starši si želimo, da so naši otroci uspešni, da so srečni, da je njihovo življenje dobro.
Vloga staršev je vloga skrbnika, ki omejuje nevarnosti, ki pomaga vzpostaviti samodisciplino in da je vir modrosti, ki otroka uči, kako naj zase poskrbi tako fizično kot tudi duhovno. Noben starš si ne želi, da bi otrok odrastel in ne bi bil motiviran za nobeno stvar. Nihče si ne želi, da bi morali starši pospravljati za svojim otrokom ali jim planirati in organizirati njihovo življenje. Vsi si želimo svoje otroke vzgojiti v zrele in odgovorne osebe, ki bodo znale prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Ko otroku dovolimo, da prestopi meje s tem, da se odgovarja, da ne pospravi za seboj, tepe svoje brate ali sestre in tako dalje, dopustimo, da se otrok ne nauči samokontrole in odgovornega ravnanja.

Če želimo otroke vzgojiti v odgovorne odrasle, mora njihova prekoračitev meja imeti posledice. Če ne poskrbimo, da otrok občuti posledice v primeru prekoračitve meja, bo čutil, da je žrtev on in ne drugi. Starši moramo torej naučiti svoje otroke, da delajo stvari ne da bi jim vsakič znova govorili, da morajo prevzeti odgovornost za svoja čustva, stališča, vedenje. Otroci se učijo  realnosti s pomočjo posledic in občutijo uspeh, ko se za nekaj trudijo, ob svojih uspehih in neuspehih rastejo in se učijo, da jim bo poštenost prinesla manj bolečine v njihovem življenju.

Starši so lahko do svojih otrok prestrogi, ker so bili tudi njihovi starši do njih prestrogi ali pa so premalo strogi, ker so čutili, da so bili njihovi starši prestrogi do njih in tega ne želijo za svoje otroke. Če bomo od svojega otroka pričakovali, da bo zapolnil naše čustvene potrebe ali se ne bomo sposobni soočiti z otrokovo bolečino, če bomo ignorirali otrokove slabe ocene ali vedenje v upanju, da se bo situacija rešila sama od sebe, bomo na takšen način slabo oblikovali svojega otroka. Otrok potrebuje svobodo pri sprejemanju odločitev, mora prevzeti odgovornost za svoje odločitve in tudi za posledice svojih odločitev. Otrok bo tako lahko izbral napačno odločitev in sprejel posledice nepravilne odločitve ali pa bo izbral pravo in odgovorno odločitev ter bil ob uspehu ponosen nase.

Otroci morajo razlikovati med tem, da je nekaj težko in tem, da nečesa ne morejo. Če v nečem ne uživajo še ne pomeni, da tega ne smemo zahtevati od njih. Vsakdo včasih potrebuje pomoč in odgovorni ljudje prosijo za pomoč, a hkrati tudi prevzamejo odgovornost za stvari, ki jih lahko naredijo sami.  Odrasli pogosto pozabljamo, da smo postali bolj sočutni in razumevajoči ter da smo se največ naučili, ko smo se soočali s težavami. 

Bolečini v življenju se je nemogoče izogniti. Otroci se morajo naučiti prevzeti odgovornost za to, kako ravnajo s svojimi čustvi in frustracijami. Morajo se naučiti, kako reševati probleme, če z nastalo situacijo niso zadovoljni. To, da otroku omogočimo, da doživi uspehe in padce, ko išče rešitve za svoje probleme, mu bo pomagalo spoznati, da imajo njegova dejanja posledice, naučil se bo, da lahko nadzira svoje življenje in se nauči izogniti težavam, ki so zanj nevarne.

Otrok se mora, ko mu postavljamo meje, zavedati, da so vsa čutenja pravilna. To mu moramo povedati na spoštljiv in empatičen način. Z otrokom spregovorite o takšni temi, ko bosta oba mirna. Če je vaš otrok bolj tihe narave mu pustite dovolj časa, da spregovori z vami. Skupaj spregovorita o problemu in povabite otroka, da pove, kako bi lahko problem rešil in dosegel svoj cilj. Otroku povejte, kakšna so vaša pričakovanja in tudi, kakšne bodo posledice, če bo kršil postavljene meje. Pri postavljanju meja je pomembno, da se znamo z otrokom povezati, da mu damo vedeti, da so njegova čustva za vas pomembna in da vam ni vseeno zanj. Z otrokom je potrebno vzpostaviti zaupen in ljubeč odnos, kar pomeni, da mu omogočimo, da se čuti sprejetega. Razumeti mora, da ga imamo radi takšnega kot je in da ne grajamo njega kot takšnega temveč njegovo vedenje. Zato je izjemnega pomena, da z otrokom o postavljanju meja in njihovem kršenju ter posledicah spregovorimo spoštljivo, ljubeče in tudi z razumevanjem njegovega stališča.



Mag. Nataša Leskovec
http://www.zavod-agape.com
Telefon: 031 554 496
zavod.agape@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive