ponedeljek, 8. januar 2018

Pričakovanja v odnosu



 Pričakovanja v odnosu

 

Ko naš odnos z zakoncem postane nekako utečen, se nam pogosto zgodi, da imamo določena pričakovanja glede tega, kar naj bi naredil/oz. naj ne bi naredil naš partner. Vsekakor so določena pričakovanja povsem utemeljena in na mestu. Prav je, da si porazdelimo hišna opravila, še posebej, če sta oba partnerja zaposlena. Prav tako si morata podeliti skrb za vzgojo otrok. Določena pričakovanja, ki jih imamo do partnerja pa so lahko tudi povsem neupravičena oz. nerealna in prav v povezavi z njimi, se lahko začne odvijati spor. Zgodi se, da kljub temu, da zakonci drug za drugega naredijo mnogo dobrih stvari, včasih, ko opazimo, da kaj ni bilo narejeno tako kot bi moralo biti in to poudarjamo bolj kot je potrebno. Pogosto drugemu skuhajo kavo, pripravijo obrok namesto njega, skrbijo za drugega, kadar je bolan…
Včasih pa se zgodi kaj podobnega, kot je tole. Nekega jutra je mož vstal bolj zgodaj in si pripravljal zajtrk. Predvideval je, da je žena utrujena in da bi danes rada malo dlje počivala, zato je ni budil, čeprav sta običajno ob sobotah zajtrkovala skupaj. Ko je žena malo kasneje vstala in ugotovila, da je mož že pozajtrkoval in zanjo ni pripravil zajtrka, se je razjezila. Zdel se ji je sebičen, ker je mislil le nase. Povrh vsega pa jo je jezilo tudi to, da je imela v hladilniku maso za palačinke, ki naj bi jih spekla to jutro. Žena se je zaradi tega počutila prizadeto in je to jasno pokazala tudi možu z nekaj ponižujočimi besedami.
Morda zveni tale zgodba smešno, pa vendarle se med zakoncema pogosto pojavijo prepiri zaradi takšnih nerazumljivih in neupravičenih pričakovanj. Oba zakonca sta mislila, da delata dobro- mož si je pripravil zajtrk in ni motil žene, da bi si lahko odpočila. V njegovih dejanjih in mislih ni bilo nič slabega. Žena je že prejšnji večer pripravila maso za palačinke, ki naj bi jih zjutraj spekla in s tem poskrbela za zajtrk. Kje se je zalomilo, če sta bila oba dobronamerna? Ker je žena imela določena pričakovanja,  za katere mož ni vedel, je prišlo do spora, ki je bil predvsem nespoštljiv do moža. Če bi se zvečer dogovorila, kako bo potekalo sobotno jutro, najbrž tega prepira ne bi bilo. Žena je pričakovala, da bo mož »bral njene misli« in bo vedel, da jo mora zbuditi in da bosta to jutro jedla palačinke.
Pomembno je, da se zakonca po takšnih prepirih zaradi neizrečenih pričakovanj, zmoreta iskreno pogovoriti. Če bi žena v tem primeru, možu povedala že zvečer, da želi, da zjutraj skupaj zajtrkujeta palačinke, ki jih je pripravila, do prepira in slabe volje ne bi prišlo. Tudi odprtost za pogovor po dogodku, ki nas prizadene pripomore k temu, da par reši spor in se tudi v prihodnje izogne takšnim bolečim dogodkom. Kot cilj za vsak dan, ki ga želimo preživeti v slogi in miru, si lahko prizadevamo, da se o stvareh, ki so nam pomembne pogovarjamo. Če se zavedamo, kaj je drugemu pomembno, mu bomo lažje prišli naproti pri uresničevanju njegovih želja. Če povemo, kaj je pomembno nam, bo zakonec lažje prepoznal, kaj želimo in česa ne.
Zavod za zakonsko in družinsko terapijo Agape,
Mag. Nataša Leskovec

http://www.zavod-agape.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive