četrtek, 21. junij 2018

Kako naj naši otroci preživijo počitnice?



Kako naj naši otroci preživijo počitnice?



Jutri bodo naši otroci za cela dva meseca odvrgli šolsko torbo. Ha, verjamem, da so mnogi otroci takšni, da torbo za ta dva meseca dobesedno vržejo v kot in ji do 1. septembra ne namenjajo prav nobene pozornosti. In tako je tudi prav! Sama sem mamica treh šoloobveznih otrok in lahko mi verjamete, da se v teh dneh veselim šolskih počitnic prav tako, kot se jih oni. Vsi skupaj smo hvaležni, da se ta čas, to šolsko leto zaključuje in da si bomo vsi skupaj spočili svoje možgančke.
Ko mi ljudje, kot terapevtki zastavijo vprašanje, ali je prav, da otroci med počitnicami ne ponovijo snovi, ki so jo preteklo leto osvojili, jim vedno znova odgovarjam, da si otroci zaslužijo počitnice in da je ta čas izrednega pomena, da naberejo novih moči. Tudi odrasli v času, ko smo na dopustu ne maramo razmišljati o službi, o delu, ki nas čaka, o tem ali bodo sodelavci svoje delo opravili tako, kot od njih pričakujemo… Ko smo na dopustu, smo na dopustu zato, ker potrebujemo počitek, ker si moramo napolniti baterije za čas, ko se vrnemo nazaj v službo. To je čas, ki ga preživimo z družino; čas, ko se posvetimo drug drugemu in odnosom v družini; čas, ko postorimo stvari, ki jih nismo uspeli narediti v času, ko smo v službi. Morda se lotimo obveznih del v našem stanovanju ali pa v tem času kam odpotujemo, ali pa »pospravljamo« naše odnose, ki so trpeli zaradi naših obveznosti v službi.
Tudi otroci so tekom šolskega leta bili izpostavljeni številnim stresnim situacijam, ki jih morda starši nismo niti opazili. Morda se niso razumeli s sošolci, morda so bili izpostavljeni različnim vrstam nasilja, morda so morali vlagati velike napore, da so dosegli v šoli dobre rezultate, morda niso našli nikogar, ki bi jim v težkih trenutkih ponudil ramo. Vsakodnevne obveznosti v šoli, treningi, glasbena šola in druge dejavnosti otroke izčrpajo, četudi so jim lahko v veliko veselje. Včasih starše skrbi, ker imajo otroci med počitnicami več prostega časa in jim zato ponujajo najrazličnejše možnosti za preživljanje prostega časa (razne organizirane dejavnosti). Kakšna takšna dejavnost seveda ne škodi. Če pa otrokom ponudimo preveč dejavnosti potem otrok nima možnosti, da bi si sploh odpočil in začutil samega sebe. V stalnem tekanju sem in tja izgubi sebe in predvsem stik s seboj. Zato mora nujno imeti dovolj časa, ki ga lahko preživi brez dejavnosti.
Tisto najpomembnejše v času počitnic pa je, da se v tem času znamo ustaviti drug pri drugem, da se zmoremo posvetiti drug drugemu. Otroci, ki so preživeli naporno šolsko leto, ki so bili deležni najrazličnejših stisk v odnosih z vrstniki, učitelji potrebujejo ob sebi starše, ki bodo njihovo stisko v polnosti sprejeli in jo razumeli, saj jim bodo samo na ta način pomagali, da se pripravijo na naslednje šolsko leto. Nepredelana čutenja preteklega leta lahko zaznamujejo tudi prihodnje šolsko leto, zato je prav, da smo starši pripravljeni se o tem pogovarjati, da smo pripravljeni skupaj z otrokom iskati nove in nove rešitve in vedno znova o težkih trenutkih in stresnih situacijah govoriti. To je tudi čas, ko se moramo tudi starši vprašati, kdaj smo otrokom v preteklem šolskem letu nudili pravo oporo, pomoč in razumevanje, kdaj pa otroka morda nismo soočili z njegovim slabim vedenjem, ravnanjem in smo namesto tega krivdo za otrokov neuspeh prevalili na učitelja, sošolce… Prav tako je to čas, ko pregledamo, kaj v tem šolskem letu so otroci uspešno naredili, kje pa bi morda lahko bili boljši, če bi dobili pravo mero spodbude.
Naj bodo te šolske počitnice polne sproščenih, toplih medsebojnih odnosov. Samo, če se potrudimo za medsebojno razumevanje in če so naša dejanja spoštljiva se bomo teh počitnic z veseljem spominjali.
Mag. Nataša Leskovec
http://www.zavod-agape.com
Telefon: 031 554 496
zavod.agape@gmail.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive