četrtek, 4. januar 2018

Odpuščanje v zakonu



 Odpuščanje v zakonu


Uspešnost zakonskega odnosa je pogojena z nenehno rastjo, ki jo pari uresničujejo tako, da drug drugega spodbujajo v potrpežljivosti, ponižnosti, spoštovanju, velikodušnosti in drugih vrednotah, ki se paru zdijo pomembne. Ena izmed pomembnih sestavin odnosa je tudi ta, da partnerja drug drugega sprejemata takšnega kot sta- z njegovimi slabostmi in dobrimi lastnostmi.
Vsak par se na skupni poti sooči prej ali slej z razočaranjem. Ko prva zaljubljenost mine, pademo na realna tla. Stvari, ki so nas v fazi zaljubljenosti najbolj privlačile, ko le ta mine, postanejo moteče in nas privedejo do boleče streznitve. Oseba, ki je v očeh partnerja bila popolna, ljubeča, ki je obljubljala tako rekoč življenje v »pravljici«, sedaj ni več to oz. še huje, ranila nas je. Zato sledi obdobje, ki je lahko zelo boleče. Spoznamo napake svojega partnerja, spoznamo, da naše življenje nikoli ne bo takšno, kot smo si ga predstavljali, spoznamo, da je oseba, s katero smo se poročili pomanjkljiva. Vse to prinese veliko bolečine, s katero se moramo soočiti. To obdobje je kritična prelomnica vsakega odnosa. Nekateri pari na tej točki začnejo razmišljati o ločitvi, ali pa pride do čustvene ločitve, drugi začnejo iskati drugo osebo. Pari v tem obdobju pokažejo temno stran svoje osebnosti in lahko drugega tudi zelo ranijo. Pridemo do točke, ko se ne zavedamo in včasih tudi nočemo zavedati, da naša dejanja povzročajo škodo in to ne le našemu partnerju temveč tudi nam samim. Zakonci, ki se odločijo, da na tej točki odidejo iz odnosa, je usojeno, da v intimnih odnosih ne bodo nikoli dozoreli. Če želimo spoznati svojega zakonca, se moramo odreči idealizirani podobi partnerja. Upreti se moramo skušnjavi, da bi bil zakonec čim bolj podoben nam.
Mogoče je torej ubrati tudi drugo pot in sicer pot, ki nas namesto tega, da se vdamo razočaranju spodbudi k temu, da svojega partnerja prenehamo idealizirati, da sprejmemo, da naš partner ni princ na belem konju, ki bi nam lahko omogočil življenje v pravljici, ki nas spodbudi k temu, da naša zaljubljenost postane bolj stvarna. Pri tem je pomembno, da si prizadevamo, da bi resnično začeli razumevati svojega partnerja v vsej globini in ga začeli imeti radi takšnega kot je. To zahteva tudi to, da si partnerji odpustijo napake, da si priznajo, da so razočarani in da razočaranost presežejo. Ta pot nas vodi do mnogo večje intimnosti, kot smo jo poznali v fazi zaljubljenosti. Odnos v tej novi luči intimnosti dobi povsem nove razsežnosti in predvsem raste v globino. Če si par prizadeva za rast odnosa v luči spoštovanja in ljubezni, se zakonski odnos ne le obnovi ampak nudi tesnejšo povezanost. Ko ga ona ljubi in spoštuje kljub njegovim nenavadnim navadam, smrčanju ali potrebi po ležanju na kavču, potem ko se vrne iz službe. Ko jo on sprejme in ljubi, čeprav vsak dan na umivalniku pušča krtačo za lase polno las, ki jo sprejme kljub nenehnim dolgim telefonskim pogovorom s prijateljico. Takrat začnejo pari poglabljati svoj odnos. Takrat se začnejo spoznavati, se celo nasmehniti svojim razlikam, na katere se včasih tudi spoštljivo opozorijo. Naučijo se pogovarjati o razlikah in iskati kompromise, ki jima omogočajo stopanje po skupni poti. 

Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive