torek, 21. november 2017

Kaj je zakonska in družinska terapija in kako nam pomaga živeti bolj kvalitetno življenje?



Kaj je zakonska in družinska terapija in kako nam pomaga živeti bolj kvalitetno življenje?


Zakonska in družinska terapija je več kot le zdravljenje simptomov. Je pot do bolj izpopolnjenega življenja. Ljudje s terapijo pogosto začnejo, da bi olajšali simptome, kar je seveda pomemben cilj. Toda še večja vrednost terapije je, da nam pomaga, da ne ostajamo v coni ugodja in da nas postavlja pred izziv, da se odpremo življenju. Pomaga nam, da izkoristimo svoj potencial in živimo bolj srečno in bolj vredno življenje. Dobra terapija je namenjena temu, da nam pomaga do zrelosti, da se postavimo na noge in da se soočamo z vsem, s čemer se srečamo na svoji poti. Terapija ni enostaven proces. Če terapevt dobro opravlja svoje delo se boste včasih počutili neudobno, ko boste raziskovali svoje občutke in vzroke za njihov obstoj. Kdor meni, da je terapija enostaven proces, še ni šel skozi terapevtski proces.
Za vstop v terapevtski proces je potreben pogum
Sodelovanje v terapevtskem procesu je pogumno prizadevanje. Uspešna terapija vključuje, da vidimo dele znotraj sebe, ki jih nočemo videti. Vsak izmed nas ima te dele, ki jih ne želi videti, stvari, ki nas prestrašijo in ki smo jih previdno skrili globoko v našo notranjost. Dobra terapija nam pomaga prepoznati te dele. Za to je potrebna zavzetost, čustvena vzdržljivost, sposobnost prenašati težka čustva, namenjati pozornost različnim delom sebe v pravih trenutkih in veliko veliko sočutja.
Ranljivost je resnična moč
Dovoliti sebi, da se odpremo je zelo ranljiva stvar. Nič ne zahteva več poguma kot srečati se z deli sebe, ki se jih bojimo in smo jih potisnili globoko v podzavest. To ni lahka naloga. Če si dovolimo srečati se s strašljivimi deli sebe in jih odpremo in si dopustimo, da jih direktno občutimo z vsemi neudobnimi občutki, zahteva od nas veliko poguma. Če si dopustimo občutiti katerokoli čustvo, ne da bi se ga branili, lahko začnemo čutiti moč, pogum in odločnost, ki niso osnovane na idejah, kaj bi morala biti ampak so čustva, ki jih dejansko čutimo. Pri tem nam lahko pomaga dobra terapija.
Prava terapija nam omogoča občutiti svobodo. Z razumevanjem in opuščanjem notranjih struktur, ki smo jih skrili v svojo notranjost postajajo ti zamrznjeni deli živi. Z učenjem, da vidimo naše čustvene in duševne obrambe, prav tako dosežemo odprtost, zavedanje in odzivnost. Postajamo bolj prilagodljivi potrebam, ki jih imamo in tistemu, kar je potrebno v določenem trenutku. Terapija vključuje zavedanje naših duševnih, čustvenih in somatskih stanj. Zahteva odkrivanje naših preteklih prepričanj in idej o resničnosti. Zahteva tudi , da prepoznamo naše omejitve in naše zmogljivosti. Zahteva od nas, da se ne branimo. Na nek način je terapija lahko pustolovščina po naši notranjosti, proces v katerem smo pripravljeni, da se preoblikujemo s samozavedanjem.
Ko se zavemo delov sebe za katere nismo vedeli, da sploh obstajajo, začnemo prepoznavati sami sebe na bolj intimen način. Tako se naše zadovoljstvo v življenju povečuje, ker se naša dejanja, čustva in misli bolj prilagajajo. Z razumevanjem naših nezavednih konfliktov in relacijskih vzorcev, začnemo zmanjševanje njihov vpliv na naše dobro počutje in postajamo sposobni, da se ustrezno odzovemo na življenje.
Zakonska in družinska terapevtka mag. Nataša Leskovec
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive