ponedeljek, 20. november 2017

Deset razlogov, zakaj otrok ne bi smeli prepuščati pametnim telefonom



Deset razlogov, zakaj otrok ne bi smeli prepuščati pametnim telefonom

Tehnologija nam je v mnogih pogledih olajšala življenje in pripomogla k temu, da bi bilo naše življenje učinkovitejše. Kot starši pa smo upravičeno zaskrbljeni zaradi vpliva, ki ga imajo takšne naprave, kot so pametni telefoni, na naše otroke. V času, ko postaja povsem normalno, da ima otrok lasten telefon, pa se vedno znova pojavljajo vprašanja o tem, kakšen vpliv ima pametni telefon na razvoj otroka.
1.      Spremeni razmerje med staršem in otrokom
Čeprav so pametni telefoni priročni, spreminjajo povezanost med otroki in starši. Povezanost preko telefona ne more biti primerljiva pristni povezanosti, ki naj bi jo imeli starši in otroci. Otroci v času odraščanja gredo še vedno skozi različna obdobja, zato potrebujejo resnično povezanost s svojimi starši. Pametni telefoni omogočajo hitre odgovore, vendar to lahko privede do tega, da otroci sprejemajo odločitve, ki so na dolgi rok slabe.
2.      Pametni telefoni omejujejo otrokovo ustvarjalnost
Z enostavnim dostopanjem do pametnih telefonov so otrokom omogočene številne razburljive igre. Te igre omejujejo otrokovo ustvarjalnost in razvoj domišljije ter upočasnjujejo njihov motorični in senzorični razvoj.
3.      Krajšajo spanje
Otroci pred spanjem pogosto posegajo po telefonih, zaradi česar kasneje zaspijo. Posledično otroci premalo spijo, se zbujajo bolj utrujeni in so zato tudi čez dan manj funkcionalni.
4.      Otroci nimajo dovolj možnosti, da bi premislili ali se naučili, kakšne posledice imajo njihova dejanja.
Predstavljajte si, da otrok klepeta na spletu in odgovor se ne odvija dobro. Nekdo mu reče: “Upam, da boš umrl.” Celo otrok, ki je sicer zelo prijazen bo spontano odreagiral in rekel: “Tudi jaz si želim, da bi ti umrl.” To se zgodi, ker otrok nima možnosti, da bi razmišljal o vplivu  in negativnosti svojih dejanj in besed. S pametnimi telefoni se takšne stvari hitro zgodijo.
5.      Ovirajo otrokovo sposobnost učenja
Po mnenju raziskovalcev pametni telefoni škodujejo otrokovemu socialno-ekonomskemu razvoju, saj preusmerjajo otrokovo pozornost. Glede na ugotovitve, uporaba interaktivnih zaslonov na takšnih napravah prav tako ogroža razvoj otrokovih veščin, potrebnih pri matematiki in znanosti.
6.      Povzroča odvisnost
Ogroža celoten razvoj otroka. Ker vključuje veliko število aktivnosti, lahko pametni telefon postane vir zasvojenosti.
7.      Negativno vpliva na duševno zdravje otroka
Po mnenju strokovnjakov je uporaba pametnih telefonov povezana z vzroki depresije in anoreksije. Ker pri uporabi pametnih telefonov pogosto nimajo nobenega nadzora to pušča negativen vpliv na njihovo duševno zdravje.
8.      Posredno povzroča debelost
Ker otroci veliko časa porabijo za pametne telefone, to vpliva tudi na telesno zdravje otrok. Ob uporabi pametnih telefonov lahko otroci preživijo več ur ne da bi pri tem bili telesno aktivni. Prekomerna uporaba tehnologije je tako tudi dejavnik, ki povzroča debelost.
9.      Povzroča vedenjske težave
Preživljanje dveh ali več ur s pametnim telefonom je dovolj, da povzroča čustvene in socialne težave. Izpostavljenost igram, ki jih vsebujejo pametni telefoni vodi v povečano tveganje za težave s pozornostjo.
10.  Zmanjšuje otrokovo občutljivost za nasilje
Z uporabo pametnih telefonov so otroci v igrah izpostavljeni nasilju in ustrahovanjem na spletnih klepetalnicah. To zmanjšuje otrokovo občutljivost za nasilje in jim daje sporočilo, da je nasilno vedenje običajen način za reševanje težav.
Casey Imafidon
Prevod: Zakonska in družinska terapevtka mag. Nataša Leskovec
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive