četrtek, 23. november 2017

V odnosu s partnerjem se počutim tako osamljen/a



V odnosu s partnerjem se počutim tako osamljen/a


Medosebni odnosi so naša hrana. So hrana iz katere črpamo moč v težkih trenutkih. Če naši odnosi niso »dobri« se počutimo osamljene, zapuščene, nerazumljene, žalostne. Vsak izmed nas se je v življenju že kdaj počutil osamljenega, kajne? Osamljenost v odnosu med možem in ženo, je lahko pravi strup za zakon. Kljub temu, da si tega nihče ne želi in morda, ko stopi na skupno pot, niti ne pomisli ne, da bi se to lahko zgodilo njemu, pa vendar je v zakonskem odnosu mnogo osamljenih ljudi. Ko si ne prizadevamo za pristno povezanost, za iste cilje in vrednote, se odnos ohladi in pride osamljenost.
Odnos med zakoncema je na nek način podoben otroku, ki se uči hoditi. Odnosov se učimo. Učimo se, kako hoditi po skupni poti. Učimo se, kaj je za drugega ljubeče in spoštljivo in kaj zanj to ni. Učimo se, katere vrednote so pomembne našemu partnerju in katere so nam. Tako kot otrok poskuša narediti korak, pa mu po več neuspelih ali previdnih poskusih končno uspe narediti prvi samostojni korak. Včasih se sesede na tla, saj ga je strah, da bo padel. Spet drugič pade, pa se pobere in poskusi še enkrat. Dokler mu končno ne uspe samostojno hoditi. Tako je tudi v odnosu med možem in ženo. Spoznavata se in če sta pozorna in previdna, spoštljiva in ljubeča, bosta spoznala, kaj je drugemu pomembno, kaj mu je všeč in kaj mu ni in bosta glede na to, kako drugega poznata, kako ga razumeta, kako skušata biti do drugega ljubeča in spoštljiva, krmarila skozi njuno zakonsko življenje.
Ko so zakonci na razpotju: ali ostati skupaj ali iti narazen so postavljeni pred vprašanje, koliko bi radi še vložili v odnos. Če oba zakonca čutita, da še lahko rešita svoj zakon, potem je potrebna velika mera zrelosti. Narediti korak k drugemu, ko me je prizadel, je resnično pogumen in zrel korak, ki je včasih tudi zelo ponižujoč. Pa vendar le tako lahko osvojite srce svojega zakonca. Za veliko večino problemov je rešitev v pogovoru. Nekaj težav prinesemo sami v zakon, ker smo zaznamovani s preteklostjo in s preteklimi izkušnjami naših odnosov. Ko se zavemo spon preteklosti in se odločimo, da ni potrebno, da preteklost vodi naše sedanje življenje se počutimo svobodne. Na tej točki lahko začnemo krojiti svoje življenje na takšen način, kot si ga želimo. Ko namreč naredimo spremembo v enem delu družinskega sistema to vedno vpliva tudi na druge dele. Če se soočimo s svojo preteklostjo, jo ozavestimo in predelamo, bo to vplivalo na naše sedanje življenje. V naše življenje prinese takšna sprememba tudi spremembe v sedanjih odnosih. Če zraven dodamo še odločitev, da bomo v svojih sedanjih odnosih ljubeči in spoštljivi, bo to obogatilo naše življenje. Včasih teh sprememb ne zmoremo narediti sami. Ne vemo, kateri del naše preteklosti nas bremeni in pogojuje naše sedanje življenje. V takšnem primeru je prav, da poskrbimo zase in se odločimo za strokovno pomoč. To je za marsikoga težka odločitev, še posebej, če ga je strah tistega s čimer bi se moral soočiti. Pa vendar je ta odločitev v očeh tistih, ki se zavedajo pomembnosti odnosov izjemno pogumna odločitev, ki prinese korenite spremembe v življenje posameznika. Terapevtski proces je za marsikoga kot generalka za življenje.
Ste tudi vi osamljeni v vašem zakonu? Ste ranjeni in ne veste kako naprej? Potrebujete nasvet? Ali pa bi se radi vključili v terapevtski proces? Pišite na zavod.agape@gmail.com

Zakonska in družinska terapevtka mag. Nataša Leskovec

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive