ponedeljek, 28. avgust 2017

Verbalna zloraba…kaj je in kaj storiti glede tega



Verbalna zloraba…kaj je in kaj storiti glede tega




Te vrste zloraba ne dobi dovolj pozornosti, pogosto jo je težko nasloviti.
Nekega dne sem bral članek, ki me je spomnil na to, o čemer so mi mnogokrat govorili klienti v terapevtski pisarni. Naslov članka je bil “ I’m living with a verbally abusive spouse, and it is soul sucking.” Je boleče delo, polno spoznanj in priznanj partnerjev, ki živijo z verbalno zlorabo. Kar je še posebej zaskrbljujoče je, da ne le da dobiš resnični občutek napetosti in negotovosti, ki jo čuti ta oseba, temveč tudi, kako vzorci zlorabe odpirajo “stare brazgotine” trpinčenja iz otroštva in partnerju pušča dve težki izbiri: Naj zapustim različne negotovosti in slepe sanje tako da mojemu otroku in meni ne bo treba izkušati, kar sem izkušal kot otrok? Ali naj ostanem in poskušam narediti najboljše iz teh nezdravih razmer? 
Milijon ljudi se sooča s takšnimi okoliščinami in odločitvami, kot jih opisuje ta avtor. Čeprav je veliko pozornosti namenjeno fizični in spolni zlorabi, je resničnost, da ima verbalna zloraba pogosto najdlje trajajoč učinek in ga je prav tako najtežje nasloviti. Kot mi je nekoč povedala kolegica s precejšnjimi izkušnjami na področju zaščite otrok, se vsako leto poroča oblastem o mnogih verbalnih zlorabah. Še nikoli ni videla kakšne, ki bi bila utemeljena.

Kaj je del verbalne zlorabe in kaj ne?
Na splošno je verbalna zloraba opredeljena kot „pretirana uporaba jezika, ki spodkopava posameznikovo dostojanstvo in varnost z žalitvami in poniževanjem, ki se odvija v nenadnem ali ponavljajočem vedenju“. Lahko se zgodi v mnogih oblikah bodisi z neposrednimi žalitvami, grobimi komentarji, posmehovanjem, preklinjanjem, ponavljajočim negativnim podtikovanjem in podobno. Res je, da je kategoriziranje nečesa kot je verbalna zloraba, veliko težje kot druge vrste zlorab. Toda ključ za prepoznavanje verbalne zlorabe leži v pojmih „spodkopavanje dostojanstva“ in „na ponavljajoči se način“. Ustrezni izrazi jeze ali vznemirjenja, še posebej tistih, ki se začnejo z Jaz, običajno ne bi ustrezali tem merilom. Ampak če moja pritožba preide iz „ Jaz sem vznemirjen, ker si se strinjal, da boš pospravil kuhinjo“ v »Ti si tak (vzkik) lenuh!«, potem je izjava veliko bolj osredotočena na spodkovanje posameznika kot na kostruktivno delo, da bi izboljšali situacijo.
Poleg tega, ponavljajoče pripombe, kot je ta, navsezadnje vodijo do okoliščin, ki so tako krute kot sramotilne. Kot je avtorica zapisala v članku, „bucika in šivanka“ nevedoč kdaj se lahko spet usuje nezajezen plaz komentarjev. Ker je v otroštvu že izkušala zlorabo in poniževanje,  je to okolje samo okrepilo „slab občutek sebe“ in ji pustilo občutek ločitve tako od zaročenca in od tega, kar je želela biti. Končno, verbalna zloraba prihaja iz lažnega občutka privilegija ali avtoritete, ki ljudem onemogoča, da ravnajo z drugimi na način, da sami ne bi bili sankcionirani.

Če vas zlorabljajo, kakšna je rešitev?
Ni enostavnih odgovorov. Prvi predlog je, da ima posameznik največ vpliva na začetku odnosa. Vedno znova poudarjam mladostnikom, ki jih vidim, da nikoli ne bodo imeli večje možnosti, da bi sprejeli pravo odločitev (npr. končati odnos) kot je to na začetku razmerja. Če naši najstniki, še posebej najstnice, zahtevajo večja pričakovanja od zmenka, bi to večina fantov spoštovalo, ker resnično želijo imeti dekle. Toda tisti, ki so poročeni ali so v dlje trajajočem partnerskem odnosu, ali živijo z nekom  in imajo morda otroka, je nekaj osnovnih korakov bistvenih.
Prvič, ker je verbalna zloraba v bistvu “jalova in spodkopava komunikacijo” se morajo zgoditi nasprotni koraki znotraj odnosa. Boriti se proti slabi komunikaciji s slabo komunikacijo (ali sploh nikakršno) ne bo ublažilo slabe situacije. Drugič, ljudje se morajo zavedati, da morajo poiskati pomoč (kot, svetovalce, strokovnjake, prijatelje, duhovnike) če partner večkrat ignorira meje dostojanstva in dostojnosti. Vem, da je to tvegano, vendar je manj tvegano kot ostati tiho v dušo- izsesavajočem odnosu. Ohranjanje miru in ohranjanje lažnega “srečnega videza” je eden najprepričljivejših načinov, kako dolgoročno vzdrževati verbalno zlorabo.
Nazadnje razmislite o tem, kar sem omenil glede vstopa v odnos in celotnem zdravju v zvezi z zlorabo. Enako velja za zlorabljene. Vsak od zgoraj omenjenih korakov zahteva vztrajnost, čustveno regulacijo in trdnost, ki mora priti iz globljih virov. Ti viri lahko vključujejo obnovitev zaveze veri, izboljšanje skrbi za zdravje ali medosebno podporo ( med drugimi), vendar katerikoli mehanizmi so uporabljeni, morajo pomagati osebi prestati nevihto, ki lahko pride, ko poskuša narediti spremembo na bolje.
 Pred časom je v mojo pisarno prišla mama s svojim sinom, ki je imel težave z vrstniki in sestrami in brati. Ko sem se bolje podučil o situaciji, sem ugotovil, da je mati v otroštvu izkušala fizično in verbalno zlorabo in je sprejela aktivne korake v življenju, da bi preprečila, da se to prenese v prihodnje rodove. Veliko vrednost, kateri je namenjala svoj čas in denar, je namenila vzgoji otrok, ki so razumeli, kaj pomeni ravnati z drugim z dostojanstvom in spoštovanjem. Zaradi tega sem jo občudoval in spomnila me je, da zlato pravilo zahteva vztrajno delo in predanost, še posebej če je igrišče vse prej kot ravno. Toda nobenega dvoma ni, da je nadaljnje prizadevanje še vedno najgloblji zemeljski cilj vseh.

Jim Schroeder
Vir: Aleteia

Prevod: mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive