sreda, 23. avgust 2017

Raziskava kaže: Očetje so nezamenljivi



Raziskava kaže: Očetje so nezamenljivi

Stalna prisotnost očeta v otrokovem življenju močno izboljšuje otrokovo vedenje, osebnost in srečo. Znanost se je začela bolj natančno osredotočati na očetovo vlogo, še posebej v angleško govorečem svetu, kjer je ločitev v družinah precej razširjena. Dva neodvisna raziskovalca na prestižnih britanskih univerzah sta prišla do podobnih zaključkov: jedrna družina deluje. Prisotnosti biološkega očeta ne moremo nadomestiti z drugim očetom. Stalna prisotnost očeta v otrokovem življenju povečuje otrokov duševni in jezikovni razvoj.

Biologija je pomembna
Elena Mariani, ki je doktorirala na področju demografije na Londonski ekonomski šoli, je objavila v reviji “European Journal of Population” članek z naslovom “Well – being of Children born to lone mothers in UK” skupaj z avtorji Berkay Ozcan in Alice Goisis. Študija potrjuje, da ima odsotnost očeta negativne učinke na otroke tudi kadar ni razlog za očetovo odsotnost ločitev, temveč tudi v primerih, kadar oče ni prisoten vse od rojstva dalje.
Študija je pokazala, da ima stabilna družina pomembno vlogo pri otrokovem počutju: otroci, ki imajo krušnega očeta, nimajo koristi od nove družinske situacije v primerjavi z otroki, ki živijo le z mamo.
Koristi postanejo vidne, če se biološki oče vrne nazaj v družino, čeprav je ta pozitiven vpliv “precej skromen”. Mariani poudarja, da otroci iz ločenih družin in nato ponovno rekonstruiranih družinah ostajajo  “prikrajšani v primerjavi z otroki, ki so od rojstva živeli z biološkimi starši”.
Če se oče, ki se je vrnil v družino, kasneje spet oddalji od nje, so otroci v slabšem položaju, kot otroci, ki so živeli le z mamo. Študija kaže, da “stres zaradi sprememb” verjetno spodkopava prejšnje pozitivne učinke očetove vrnitve.

Otrokov odnos je ključen


Druga študija, ki je bila objavljena v  Infant Mental Health Journal z naslovom Father-Child Interactions at 3 Months and 24 Months: Contributions to Children’s Cognitive Development at 24 Months prikazuje pozitivne učinke očetove prisotnosti v otrokovem življenju.
Raziskovalci so otroke vključili v vrsto kognitivnih testov, vključno s tem, da so merili njihovo razumevanje knjig in njihovo prepoznavanje oblik in barv. Prvi očiten rezultat je, da so to tisti otroci, ki so najbolje opravili teste, dečki ali deklice, ki so od prvih mesecev živeli z očetom.  “Celo pri treh mesecih, ta odnos oče- otrok lahko pozitivno napoveduje otrokov kognitivni razvoj za kar dve leti naprej, torej je to verjetno zelo pomembno za kasnejši razvoj”, je dejal profesor Paul Ramchandani, vodja raziskave.

“Prav tako smo ugotovili, da so otroci, ki so imeli senzitivne, mirne in manj anksiozne očete pri razumevanju knjige, kazali boljši kognitivni razvoj, vključno s pozornostjo, reševanjem težav, jezikom in socialnimi veščinami”, razlaga dr. Vaheshta Sethna, King’s college, ena od treh institucij, (skupaj z Imperial College in Oxfordom), ki je vodila raziskavo. “To kaže, da dejavnosti povezane z branjem in izobraževalne reference spodbujajo kognitivni in učni razvoj pri teh otrocih”, je še dodala.

Odnos med očetom in otrokom je bistvenega pomena

Že pred časom so raziskave pokazale, kako je navezanost na očeta pozitiven element, ki pomaga malčkom pri njihovem razvoju. “Dober oče”, ki je pozoren na potrebe svojih otrok bo omogočil, da se otrok razvije v mirno odraslo osebo.
V skladu s prejšnjimi poročili vlade Združenega kraljestva “kvaliteta in vsebina očetove vključenosti prinese več pozitivnega kot količina časa, ki ga oče preživi s svojimi otroci.”
V isti študiji so ugotovili, da imajo otroci veliko koristi, če se očetje zanimajo za njihovo izobraževanje. Nekateri pozitivni rezultati vključujejo boljše rezultate pri testih in višjo stopnjo izobrazbe na splošno. Otroci katerih očetje so vključeni in pozorni kažejo tudi bolj pozitivne odnose in vedenje, ugotavljajo v poročilu.


Lucandrea Massaro
Vir: Aleteia

Prevod: mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape


Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
Zavod.agape@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive