torek, 22. avgust 2017

Ali bo spolnost pred poroko pomagala ali ovirala odnos?



Ali bo spolnost pred poroko pomagala ali ovirala odnos?

Bistvena vprašanja pri sprejemanju ene najpomembnejše odločitve v vašem življenju.
Mladi se sprašujejo, kaj je ljubezen, in še več, kakšna je zakonska ljubezen. Del družbe in celo mnogi starši, so jih učili – in žal, podkrepili s primerom – da moramo za pridobitev prave ljubezni dajati draga darila, biti uspešni v podjetju, imeti veliko denarja in imeti popolno telo.
Mnogim mladim so celo prodali idejo, da če želijo zaslužiti ljubezen nekoga, mu oziroma ji moraš dati vse, celo svoje telo, ker “to delaš iz ljubezni”. Na žalost, jih nihče ne pouči, da če je spolna intimnost vključena v odnos predno se zavežeta ostati skupaj do konca življenja, ne le da spolnost ne zbliža para, temveč ga dejansko ogroža.
Znova in znova so ljudje indoktrinirani z idejo, kot pri matematiki, da “vrstni red faktorjev ne spremeni rezultata”, medtem, ko je v resnici prav nasprotno. Mladi ljudje verjamejo v te stvari in začenjajo odnose v napačnem vrstnem redu: najprej medeni tedni, nato bomo videli ali lahko živiva kot par.
To je situacija, ki lomi mnoga srca in povzroča zmedo. Ljudi privede do tega, da sprejemajo napačne odločitve. Dejstvo, da mnogi ljudje sledijo tej paradigmi, “to kar počne večina”, ne pomeni da je to prava pot za uresničitev prave ljubezni.

Ampak, če vsi to delajo?
Če vsi to počnejo, ali to pomeni da je to prav? Naj vas to ne zavede. Dejstvo, da je nekaj večini skupno, še ne pomeni, da je normalno. Naša telesa imajo dostojanstvo, ki ga moramo prepoznati in ga spoštovati. Mladi, ki si želijo resne zaveze v ljubezni ne bi smeli pustiti, da jih vodijo trendi, pritisk družbe ali to, kar jim svet govori naj delajo.
Intimnost je sad in posledica resnične ljubezni, znanja in brezpogojnega vzajemnega sprejemanja; ljubezni, ki se ji zavežemo za vse življenje. “Ljubiti se” je čudovito; je dar življenja, ki ga je ustvaril Bog sam in ga z veseljem blagoslovil.
Ko resnično prepoznamo in spoštujemo to, kar je prava ljubezen in kar ljubezen pomeni, bomo spoznali, da bomo morali kar nekaj časa plavati poti toku in da ne bomo smeli pustiti, da nam spodnesejo tla pod nogami ravnanja naših prijateljev niti naši instinkti. Čeprav bomo morali biti zelo močni, da bomo to dosegli, je to popolnoma mogoče.

Nagrada
Končna nagrada bo, da bomo našli ljubezen, ki bo temeljila na trdnih temeljih: ljubezen, ki bo trajala vse življenje. Takšno življenje je resnično; obstaja in lahko ga živimo v svojih življenjih, če vemo, kako čakati s potrpežljivostjo, preusmerjanjem naših strasti k večjemu dobremu.
Da bi osvojili resnično, zrelo ljubezen, moramo hoditi skupaj, korak za korakom, skozi življenje kot par, s pogledom usmerjenim na skupni cilj. Pari bi si morali deliti življenjske projekte, skupne vrednote in  - najpomembnejše – trdno zavezo, ki presega občutek metuljev v naših trebuhih.
Ne le to: to kar sem vedno govorila, ko sem pripravljala pare na tečajih za poroko, če čutiš metuljčke v trebuhu, potem se ne poroči! To pomeni, da se ne poročite, če ste samo zaljubljeni; počakajte, dokler se ne boste dejansko ljubili. Kar je pomembno, ni toliko to, kar čutiš, ali kar delaš. Na ljubezni je treba delati in pomeni sprejemanje odločitev.
Rast v ljubezni je plod vsakega dneva. Da bi dosegli to rast, moramo prerasti naš egoizem in popolnoma odpreti svoja srca vsemu, kar je dobro, čudovito in resnično. Prav tako ne bi smeli biti sebični ali preponosni, ker lahko to prinese ločitev med vaju z zakoncem, ki sta se podarila drug drugemu v zakonu in si obljubila, da si bosta zvesta za vedno.

Področja na katerih je treba delati:
Področja v odnosu, ki jih ne bi smeli nikoli zanemariti, če želimo rasti v ljubezni in skozi ljubezen…

  1. Učinkovita in afektivna komunikacija. Prizadevati si moramo, da razvijamo sposobnost za prepoznavanje in izražanje naših čustev in idej, in potrjevati in razumeti čustva in ideje našega zakonca. Mnogokrat, je bolj pomembno poslušati kot govoriti. 
  2. Delite svoje najpomembnejše vrednote. Nekaterih vrednot preprosto ni mogoče sprejeti. Pomembno je, da vaše vrednote pomenijo enotnost in rast. Odnos, kjer imata zakonca zelo različne vrednote, bo redko uspešen.
  3. Delite si stvari v katerih uživate in tudi tiste, v katerih ne. Morda je njemu všeč nogomet in njej košarka; ali pa gre on rad plesati v klub, toda ona gre raje v kino. Za vas je zelo pomembno, da delite stvari in vaše osebne interese, ki jih imate radi in da se naučite uživati v stvareh, ki osrečujejo vašega zakonca. 
  4.  Ti si ti in jaz sem jaz; toda v Božjih očeh sva eno. To je občutljivo ravnovesje in ga moramo pravilno razumeti, da ne bi bili kot egoisti. Čeprav je res, da ko smo enkrat poročeni, smo eno meso, je pomembno, da v odnosu ne izgubimo naše individualnosti in da se svobodno odzovemo; ni zakonec „lastnik“ drugega. Oba služita drug drugemu, dopolnjujeta drug drugega, pomagata drug drugemu in vsak od nas je sredstvo posvečenja za drugega. Zakon pomeni stalno služenje, pogosto pozabljanje na sebe, da bi osrečili zakonca. Služenje je čudež ljubezni.
  5.  Naučiti se pogajati. Ne moremo vsiljevati svoje volje, niti pričakovati, da bo zakonec „ubogal“. Najboljše odločitve so tiste, ki jih sprejmemo skupaj.
  6.   Odpustiti drug drugemu napake. Spoznajte, da je bil vsak zakonec oblikovan s svojo osebno zgodovino, in da imata oba rane (napake) iz preteklosti. Zdravljenje teh ran in sprejemanje napak je ključnega pomena, da bo odnos lahko še naprej zorel. 
  7.  Ne vzemite ničesar preveč osebno. Kadarkoli se prepirate, ne pozabite ločiti vedenja zakonca v tej situaciji od osebe, ki ste ji obljubili, da jo boste ljubili do smrti. Vsi imamo slabe dneve in včasih delamo napake. Potrpljenje in odpuščanje lahko premagata skoraj vse ovire.
  8. Vredno je čakati. Predzakonska spolnost lahko povzroči, da se odločite biti skupaj iz napačnih razlogov. Spolna privlačnost je tako močna, da nas zaslepi in ne vidimo pomanjkljivosti, ki bi jih morali upoštevati, preden se odločimo ali smo resnično pripravljeni, da se zavežemo nekomu za celo življenje. Poznavanje, kako počakati do poroke preden se predamo v celoti, je izraz dejstva, da drugega cenimo in spoštujemo. „Ker te ljubim tako močno, bi te rad spoznal z odprtimi očmi. 
  9. Duhovno življenje. „Trojna vrvica se ne pretrga hitro.“ (Pridigar 4,12) Skrbeti moramo za naše duše in povabiti Svetega Duha, da je enakopraven udeleženec v našem odnosu in v naših odločitvah.

Ljubiti moramo z odprtim srcem in z še bolj odprtimi očmi. Ljubezen vas bo napolnila z veseljem, vas razsvetlila, vam dala občutek, da ste živi, srečni, polni in izpolnjeni in vi jo boste izžarevali in jo razdajali vašemu zakoncu in drugim okrog sebe.

Luz Ivonne Ream
Vir: Aleteia

Prevod: mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape.


Zakonska in družinska terapija in svetovanje

031 554 496

Zavod.agape@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive