sobota, 16. december 2017

Sodelovanje med staršema pri skrbi in vzgoji otroka po razvezi



Sodelovanje med staršema pri skrbi in vzgoji otroka po razvezi 

Ko se pari poročijo, to običajno naredijo z namenom, da bo njihova zakonska zveza trajala do konca življenja, a kljub temu se veliko parov razveže. Do razveze pride iz najrazličnejših razlogov. Ko se par razveže je pomembno, da imajo v mislih, da so odgovorni sami zase in za otroke, ki so bili sad zakonske zveze.
Spoštovanje te odgovornosti, vključuje več različnih vidikov. Prvič, starši se morajo zavedati “rdeče luči na semaforju”, kadar se njihovi otroci z razvezo staršev ne spopadajo dobro. Starši se morajo tudi prilagoditi in se zavedati sprememb, ki prihajajo v odnos z njihovimi otroki. V veliko primerih se morajo starši prilagoditi novi vlogi starševstva.
Ko so otroci priča razvezi svojih staršev lahko izražajo vedenje in čustva, ki se ne nanašajo zgolj na žalost, temveč občutijo tudi jezo, zmedenost, razdor med staršema, krivdo, strah povezan s prihodnostjo. Nekateri otroci začnejo nazadovati v šoli. Vse to je precej normalno. Kdaj pa to vedenje postane problematično? Če otrok kaže ekstremna čustva (simptome depresije ali anksioznosti, na primer), ki otroku dlje časa onemogočajo, da bi normalno deloval na akademskem in družbenem področju. V tem primeru je potrebno sprejeti ukrepe za reševanje tega. Enako velja za otroke, ki ne želijo več sodelovati v zunajšolskih dejavnostih, zlasti če prekinejo sodelovanje brez razloga ali opozorila.
Ko otroška čustva in vedenje postanejo nenadno, neobičajno ali kažejo na skrajnost, je priporočljivo, da se starši po pomoč obrnejo na družinskega terapevta.
Usklajenost je ključna
Pomembno je, da starši razumejo vpliv razveze na celotno družinsko enoto. Starši bi morali razviti skupni akcijski načrt, da bi ustvarili čim večjo usklajenost. To bi se nanašalo na njihove urnike in rutino, počitnice, šolske aktivnosti in tako dalje.
Potrpljenje in razumevanje sta kritičnega pomena, saj otroci pogosto niso opremljeni z veščinami, ki bi jim pomagale pri spopadanju z največjimi življenjskimi spremembami. Ne glede na svoje občutke, bi morali starši razmisliti o omejevanju izpostavljanju novim romantičnim partnerjem, dokler je ločitev še vedno sveža. V idealnem primeru, bi morala oba starša živeti čim bliže svojim otrokom, da bi omogočili stalno navezanost in varnost.
Upoštevanje novih starševskih vlog
Nove starševske vloge lahko vključujejo tudi svetovalca ali mediatorja. Nekateri starši bodo morali morda prevzeti vlogo svetovalca in poslušati svoje otroke, ko bodo izražali svoja čustva povezana z razvezo. Drugi starši bodo morda morali delovati kot družinski mediator in bodo morali spodbujati pozitivno in močno razmerje med otroki in razširjenimi družinskimi člani. Ko so vključeni otroci, se morajo razvezani partnerji zavedati, da konec zakonskega odnosa ne pomeni konec družine. Starševstvo je vloga, ki smo ji zavezani za celo življenje.  Starši se morajo zavedati, da morajo biti aktivni starši vedno in kadarkoli; ni dovolj, da občutijo krivdo. Starši, ki občutijo krivdo so popustljivi in uveljavljajo le nekatere meje in sprejemajo le nekatere posledice za slabo vedenje, ker se počutijo krive zaradi razveze.
Starša morata sodelovati, ter pri gospodinjskih opravilih in rutini prikazovati čim več doslednosti. Ni prav, da se otroci pri enem od staršev, s katerim preživijo manj časa, le zabavajo, medtem ko se drugi starš v primeru s prvim zdi strog. Oba starša bi morala sodelovati pri domačih nalogah, zunajšolskih dejavnostih in drugih dogodkih, s katerim bi otrokom prikazala enotnost.
Ločitev ni nikoli lahka – za tistega, ki ga zadeva. Toda, če starša sodelujeta, se trudita, da sta usklajena in sodelujeta v korist otroka, je prehod čez te težke čase manj boleč.  Starši, ki težko sodelujejo, bi morali razmisliti o pomoči družinskega terapevta.

Ko so vključeni otroci, se morajo pari zavedati, da konec zakonske zveze ne pomeni konec družine. Starševsto je za vse življenje!
Vir: GoodTherapy.org, Mayi Dixion

Mag. Nataša Leskovec, Zavod Agape
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
http://www.zavod-agape.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive