četrtek, 7. december 2017

6 znakov samomorilnega vedenja, ki jih moramo prepoznati, preden bo prepozno



6 znakov samomorilnega vedenja, ki jih moramo prepoznati, preden bo prepozno

Nekdo, ki potrebuje pomoč, je morda zraven vas.
Po podatkih Nacionalnega zavoda za zdravje: ”V zadnjih 15.ih letih se je stopnja samomorov povečala za 24 procentov iz 10,5 na 13 na 100, 000 ljudi.” Leta 2015, zadnje leto za katerega so na voljo statistični podatki, je v ZDA vsak dan naredilo povprečno 121 ljudi samomor.  V starostni skupini od 15-34 let, je samomor drugi najpogostejši vzrok smrti (prvi vzrok so nesreče) in dvakrat več je samomorov kot umorov. Moški štirikrat pogosteje naredijo samomor kot ženske. Samomor je eden najpogostejših vzrokov smrti na svetu.
Že dolgo, se zaradi družbenih tabujev in predsodkov o tej resni temi le redko razpravlja v javnosti. Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja države, naj več vlagajo v javno politiko namenjeno ozaveščanju prebivalstva glede prepoznavanja znakov, ki kažejo, da nekdo namerava narediti samomor.
Teh šest znakov lahko pomaga prepoznati tiste ljudi, ki se nagibajo k temu, da bodo naredili samomor. Opazovanje in ukrepanje lahko pomaga rešiti njegovo življenje.

1.      Vedenje, ki odraža močno trpljenje
Obsesivne misli, tarnanje, da je življenje brez pomena, obup, nezmožnost spreminjanja, pomanjkanje energije pri osnovnih stvareh, prekomerno preživljanje časa v postelji, težave pri odločanju, kar prej ni predstavljalo težav in izguba zanimanja za dejavnosti, ki so bile prej prijetne – vse to so nevarni znaki. Če poznate koga, ki kaže te znake, se z njim pogovorite sočutno, kot prijatelj, pokažite mu, da ste tam zanj in bodite empatični. Pomagajte mu najti strokovno pomoč. Ti znaki  sovpadajo z različnimi znaki depresije, bolezni, ki je vedno bolj pogosta in zahteva resno pozornost. Ni nujno, da ti znaki kažejo na samomorilno naravnanost, vendar lahko, zato ne smejo biti prezrti.

2.      Drastično nihanje razpoloženja
Naravno je, da se naše razpoloženje preko dneva spreminja: v enem trenutku se lahko počutite odlično, nato pa se nenadoma razjezite ali postanete žalostni, kar je posledica odziva na dogodke. Vendar pa obstajajo ljudje, katerih razpoloženje niha ekstremno, impulzivno in pogosto. Bodite pozorni na nenadne in pretirane spremembe – v nujnih primerih ne odlašajte in pokličite strokovnjaka za duševno zdravje. Te spremembe je potrebno skrbno upoštevati pri obravnavanju mladostnikov. Mladostništvo je obdobje, v katerem so spremembe vedenja pogoste in ravno zaradi tega obstaja nevarnost, da takšno vedenje ostane neopaženo. Če se mladostnik zaklene v sobo in noče z nikomer govoriti ali ne ve, kako naj jasno izrazi trpljenje, mu prisluhnite brez obsojanja in bodite sočutni in prijateljski. Če postane pogovor pretežak, poiščite strokovno pomoč.

3.      Izjemno težki in travmatični dogodki
Zelo boleči dogodki ali izkušnje, še posebej nepričakovani, imajo lahko zelo močen, negativen vpliv: smrt ljubljene osebe, izguba pomembne in dobro plačane službe, bolezen, primeri močnega ustrahovanja – vse te stvari so lahko sprožilci samomora. Ko takšni dogodki povzročijo nenadne spremembe v rutini in življenjskem slogu, povzročijo, da ljudje ne vedo, kako naj se temu privadijo. Lahko izpustijo stvari, ki so se jim prej zdele pomembne. Bodite jim blizu v teh okoliščinah in se ponudite, da jim poiščete dobrega psihologa ali psihiatra.

4.      Verbalna opozorila
Obupana oseba, ki razmišlja o tem, da si bo vzela življenje, pogosto kaže znake s katerimi kriči na pomoč. Lahko izreče stvari, kot so: “Življenje ni vredno vsega tega trpljenja.”, “Rad bi umrl.”, “Za vse bi bilo bolje, če me ne bi bilo več.”, “Želim si, da se ne bi nikoli rodil.” in tako dalje. Ali je to lahko samo dramatiziranje in pretiravanje? Morda. Vendar, ker je morda lahko več, bodite zelo pozorni na te znake in na druge znake, ki spremljajo depresivno, samomorilno vedenje. Takšnih fraz ne smemo nikoli ignorirati. Nekateri ljudje mislijo, da “nekdo, ki resnično želi narediti samomor tega ne bo prej govoril okrog”. Ta ideja je napačna. Mnogi ljudje, ki se nagibajo k samomoru (čeprav ne vsi) kažejo znake pred tem. In mnogi ljudje, ki so preživeli samomor, bodo poskusili znova in na koncu uspeli. Ne prezrite teh znakov.

5.      Psihološke motnje ali zasvojenosti
Tveganje za samomor se poveča, če oseba trpi zaradi psiholoških bolezni, kot je klinična depresija, bipolarna motnja, mejna osebnostna motnja, shizofrenija, posttravmatska stresna motnja ali travma zaradi telesne ali spolne zlorabe. Več kot 50% ljudi, ki naredijo samomor, trpi zaradi depresije ali motenj razpoloženja, vključno s tistimi, povezanimi z odvisnostjo od drog ali alkohola. Paradoks je, da nekatera zdravila za depresijo pri nekaterih ljudeh povzročijo samomorilne misli, zato je treba ljudi, ki jih uporabljajo,  pazljivo nadzorovati.
Bodite pozorni na ponavljajoče se neodgovorno ravnanje; kot so uporaba alkohola in drog, nepremišljena vožnja in neodgovorna spolna dejavnost. Nima vsakdo s takšnim vedenjem samomorilnih misli, vendar pa ti znaki zahtevajo posebno pozornost, usmerjanje in zdravljenje; kažejo na precej visoko stopnjo notranjega nezadovoljstva, ki ga ne smemo prezreti.

6.      Nenadno izboljšanje
Tako je: ko je nekdo zelo žalosten ali depresiven, in se nenadoma zdi srečen, obstaja tveganje, da načrtuje samomor. Očitno izboljšanje je lahko znak prikrivanja ali znak olajšanja, ki ga oseba čuti, ker je končno sprejela odločitev, da “konča svojo bedo”. Prav tako bodite pozorni na to, če se začne poslavljati od prijateljev ali družine in podarjati dragocene stvari. Z nekom, ki je doživljal še pred kratkim globok obup, je treba ravnati zelo previdno. Poročajte o situaciji zdravniku ali organizaciji za preprečevanje samomorov.

V vseh teh scenarijih:
-          Opazujte in predvsem prisluhnite tej osebi
-          Bodite potrpežljivi in sočutni z njihovo bolečino
-          Naročite jih na zdravniški pregled
-          Obvestite bližnje družinske člane

In če ste oseba, ki razmišlja o samomoru, vi:
Prosim, dajte si še eno priložnost in takoj poiščite strokovno pomoč. Spregovorite o svojih težavah. Kar čutite, je mogoče ozdraviti; obstajajo boljše rešitve, kot je samomor. Potrebujete pomoč.
Vir: Aleteia

Če ste se našli v zgornjem opisu ali poznate osebo za katero sumite, da načrtuje samomor se lahko obrnete po pomoč na Zavod za zakonsko in družinsko terapijo Agape (031 554 496; zavod.agape@gmail.com)
Mag. Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive