četrtek, 30. november 2017

To je znanost: Ljubkovanje vašega otroka lahko spremeni otrokov DNK – na bolje



To je znanost: Ljubkovanje vašega otroka lahko spremeni otrokov DNK – na bolje
Vemo, da je ljubkovanje dobro za novorojenčka, zaradi česar mnogi starši nudijo otroku veliko telesnega stika po njegovem rojstvu, toda najnovejša zgodba z University of British Columbia kaže, da ljubkovanje vpliva na dojenčka na še globlji ravni, kot smo si mislili.
Glede na študijo, ki je bila objavljena v reviji Development and Psychopathology, ima ljubkovanje in objemanje dolgotrajen vpliv na molekularno raven. V bistvu, ljubkovanje otroka spremeni otrokove gene.
Raziskovalci so opazovali 94 zdravih, 5 tednov starih dojenčkov, ter prosili starše, da vodijo dnevnike, v katere naj zapisujejo kdaj so otroci jedli, spali, se dojili in jokali, kot tudi koliko telesnega stika je bilo med nego. Štiri leta in pol kasneje so znanstveniki preučili otrokov DNK.
Raziskovalci so ugotovili, da so bili otroci, ki so bili manj ljubkovani in deležni manj objemov, bolj pod stresom, ko so bili dojenčki in imeli molekularni profil v svojih celicah, ki je bil nezadostno razvit za njihovo starost.  “Pri otrocih, menimo, da počasnejše staranje lahko odseva manj ugoden razvojni napredek.” Pravi Michael Kobor, profesor na UBC, na oddelku za medicinsko genetiko.
Obstajajo dosledne razlike v metilaciji DNK pri otrocih, ki so bili veliko ljubkovani in tistimi, ki niso bili. Otroci, ki so bili deležni manj objemov in so bili bolj pod stresom v otroštvu, so imeli pri štirih letih manjšo “epigenetsko starost” od pričakovane.
“Načrtujemo, da bomo spremljali ali  “biološka nezrelost”, ki smo jo opazili pri teh otrocih vpliva na otrokovo zdravje, zlasti na njihov psihični razvoj”, pravi vodja raziskave, Sarah Moore. “Če nadaljnja raziskava potrdi to začetno ugotovitev, bo poudarila pomembnost zagotavljanja fizičnega stika še posebej za dojenčke, ki so pod stresom.”
Medtem staršev ne sme nikoli skrbeti, da svojega otroka objemajo preveč, ker imajo od tega koristi tako njihove celice kot tudi njihovi možgani. Druga študija, ki so jo opravljali v otroški bolnišnici Nationwide v Columbusu v Ohiao, je ugotovila, da ima zgodnja nežna skrb staršev in skrbnikov dolgoročni učinek glede na to, kako se otrokovi možgani odzivajo na nežne dotike. Zato mame brez skrbi delite svoje objeme.
Heather Marcoux

Zakonska in družinska terapevtka mag. Nataša Leskovec

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496



Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive