torek, 3. oktober 2017

Ste se razšli s partnerjem? Poznavanje stila navezanosti, vam lahko olajša bolečino



Ste se razšli s partnerjem? Poznavanje stila navezanosti, vam lahko olajša bolečino.


Razumevanje, kateremu vzorcu sledimo, nam lahko pove, kje v romantičnem odnosu smo močni in kje smo ranljivi.

Vsakdo se drugače spopada z razpadom partnerske zveze. Nekateri ljudje se izogibajo soočenju s svojimi čustvi, ki spremljajo konec partnerske zveze. Drugi iščejo pomoč in tolažbo pri prijateljih. Spet drugi se otresejo stresa tako, da se ukvarjajo s športom. Toda ne glede na to, na kakšen način se spopadamo z razpadom partnerske zveze, lahko s poznavanjem našega stila navezanosti bolje razumemo, kako izbiramo partnerja, kaj se zgodi, ko odnos napreduje in kako se odnos konča.
Vzorec navezanosti se razvije v zgodnjem otroštvu. Razumevanje, kateremu stilu navezanosti sledimo, je lahko v veliko pomoč pri razumevanju, kje smo močni in kje v romantičnem odnosu postanemo ranljivi.
Dr. Lisa Firestone, klinična psihologinja in direktorica za raziskave in izobraževanje za Glendon Association, opisuje štiri različne stile in trdi, da domače okolje iz otroštva vpliva na naš čustveni razvoj. Če ste se razšli s partnerjem, si vzemite čas, da raziščete, kateri stil navezanosti opisuje vašo družino in čustva:

1.      Varna navezanost
Varno navezani odrasli so bolj zadovoljni v svojih odnosih. Otroci z varno navezanostjo vidijo svoje starše kot varno bazo, iz katere se lahko odpravijo in samostojno raziskujejo svet. Varna odrasla oseba ima podoben odnos s svojim romantičnim partnerjem, se počuti varno in povezano, medtem ko dovoli sebi in partnerju, da se svobodno giba.

2.      Izogibajoča navezanost
Izogibajoča navezanost se lahko oblikuje, ko so starši čustveno nedostopni. Otrok se v takšnem okolju pogosto nauči, da je najboljši način, da doseže zadovoljitev svojih osnovnih potreb, tako, da nima nobenih. Kot odrasli, lahko oblikujejo izogibajočo navezanost z romantičnim partnerjem, v kateri se nagibajo k nevtralnosti ali ostajajo na varni razdalji.

3.      Anksiozna navezanost
Otrok, ki oblikuje ambivalenten ali anksiozen stil navezanosti ima običajno starša, ki je včasih na voljo in vzgaja, toda spet drugič je nesenzitiven ali vsiljiv. Ti otroci se naučijo, da če se oprimejo ali ostanejo osredotočeni na starša, sčasoma spoznajo svoje potrebe. Kot odrasli, ti ljudje lahko oblikujejo z anksioznostjo preobremenjeno navezanost, v kateri čutijo lastno nepopolnost ali celo brezobzirnost v odnosu do romantičnega partnerja.

4.       Dezorganizirana navezanost
Dezorganizirana navezanost se oblikuje, ko so otroci prestrašeni ali travmatizirani s strani  osebe na katero se obračajo po varnost, običajno starša. Ta tip navezanosti je skupen otrokom, ki imajo starše z nerazrešenimi travmami iz svojega lastnega otroštva, kar povzroči, da v času stresa delujejo v odnosu do otroka dezoranizirano in razburjeno.
Otroci, ki so vzgajani v takšnem okolju ne morejo razviti organiziranega načina, da bi bile njihove potrebe prepoznane, ker je njihov starš nepredvidljiv. Kot odrasli, imajo lahko prestrašeno izogibajočo navezanost, ki jim pomaga, da se ujamejo v vez; ko se partner umakne, se prestrašijo in se želijo povezati, toda ko se mu partner približa, lahko začutijo stisko in se umaknejo.

Če ste anksiozno navezani, se lahko pojavi večji strah pred zavrnitvijo in nevarnostjo. To vam lahko preprečuje, da bi naredili korak in končali nezdravo zvezo. Morda se nenamerno izogibate razhodu s partnerjem, vendar vaš stil navezanosti lahko podzavestno vpliva na vaše odločitve glede odnosa.
Podobno, če se znajdete v izogibajočem stilu navezanosti, čustvena bližina v odnosu morda ne bo tako naravna za vas. Ko se odnos konča, se boste izogibali čustvom, ki spremljajo razhod s partnerjem, ker ste to izkušali s svojim skrbnikom v otroštvu.
Če vaš stil navezanosti še ni varen, ne skrbite. Čeprav se stili navezanosti oblikujejo v otroštvu, lahko naredimo korake k varnejši navezanosti v odraslosti. « Naši čustveni odzivi so lahko zelo povezani z našim stilom navezanosti in čustveno inteligenco, toda dobra novica je, da niso nespremenljivi. », piše dr. Firestone.
Naš stil navezanosti in čustvena inteligenca lahko nihata v vseh starostnih obdobjih. Kar lahko naredimo, da bi razvili bolj zdravo čustveno inteligenco je, da razpravljamo o družinskih koreninah in stilu navezanosti z nekom, ki ima bolj varen stil navezanosti, kot ga imamo sami. Profesionalni terapevt ali svetovalec lahko razkrije stvari v vaši zgodbi in vam pomaga oblikovati bolj varno navezanost.

Dr. Firestone ima odlične nasvete za tiste, ki se soočajo z razpadom partnerskega odnosa in se želijo zavedati svojega stila navezanosti. « Kmalu se bomo naučili, da lahko preživimo zavrnitev, ne da bi se morali popolnoma odreči ljubezni », piše ona. »V sebi se lahko počutimo popolni in nadaljujemo z iskanjem nekoga, ob katerem se bomo počutili varne.«
Ko smo sposobni vzpostaviti povezavo med čustvi, ki jih izkušamo sedaj in ki smo jih izkušali v preteklosti, bomo sposobni večje varnosti v naših stilih navezanosti kot odrasli. Prekinitev odnosa ni nikoli zabavna, vendar je lahko bolj obvladljiva, če se čutimo varne v tem, kar smo.

Chloe Langr
Vir: Aleteia 



Zakonska in družinska terapevtka Nataša Leskovec, Zavod Agape.

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com



Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive