četrtek, 31. avgust 2017

Kaj je psihična zloraba in kako jo prepoznamo?



Kaj je psihična zloraba in kako jo prepoznamo?


Psihična zloraba je v porastu. Sledijo znaki, na katere moramo biti pozorni.
Pogosto slišimo za primere zlorab znotraj domov ali grdo ravnanje. Na žalost je v porastu, saj se je v Združenem kraljestvu in tudi v ZDA znatno povečalo od leta 2009. Skupnost znanstvenikov je začela ta problem proučevati bolj resno.
Vendar pa vsaka zloraba ni fizična, ne vključuje pretepanja ali eksplicitnega nasilja. Obstaja vrsta zlorabe, ki je veliko bolj zahrbtna, težje jo je dokazati in običajno temelji na drugih vrstah zlorabe: psihična zloraba.

Kaj je psihična zloraba?
Psihična ali čustvena zloraba je sprijeno in destruktivno vedenje, s katerim en partner kontrolira drugega, ki je ranljivejši.
Prva značilnost takšne zlorabe je, da je razmerje med partnerjema asimetrično. Eden je močnejši od drugega in igra dominantno vlogo, medtem ko šibkejši postopoma izgublja občutek svobode.
Zato je prva značilnost, da v tem odnosu ni enakosti niti spoštovanja drugega kot celote. Eden izmed njiju poskuša kontrolirati drugega, omejiti njegovo svobodo, da bi si ga nadvladal. Drugi iz strahu ali šibkosti, konča v vse bolj zadušljivem in uničujočem odnosu. Mnogokrat, na koncu, psihična zloraba vodi do fizične zlorabe.
Res je, da lahko tako moški kot ženske povzročajo psihično zlorabo, saj imata lahko oba spola značilnosti posesivne ali manipulativne osebnosti. Kljub temu statistični podatki kažejo, da so žrtve zlorabe večinoma ženske, saj so navadne šibkejše.
Je zloraba povezana s posameznimi kulturami ali obdobji? Zdi se, da ne gre za kulturni problem: v resnici fizična ali čustvena zloraba znotraj zakona ni vezana na specifično kulturo ali skupino ali na mlade ali zrele zakonske zveze. Prav tako ne izključuje žensk. Najbolj zaskrbljujoča stvar je da, se v času, ko je velik poudarek na pravicah in dostojanstvu žensk ter spodbujanju družbenega dobrega, zloraba ni zmanjšala. Nasprotno, med mladimi in doraščajočimi pari, generaciji, ki je odraščala v času vzgoje za enakost pravic med moškimi in ženskami, je vse pogosteje najti primere fizične in psihične zlorabe, spolnega nasilja, ponižanj v socialnih omrežjih in vseh vrst izsiljevanja.

Ko se zloraba začne: Prvi opozorilni znaki
Kdaj zaznamo zlorabo? Predno nas potegne v spiralo psihične zlorabe, lahko zaznate „čudne stvari“ že v fazi spoznavanja. To je rdeča zastava, ki vam pove, da morate pritisniti na pavzo ali celo prekiniti razmerje.
Psihična zloraba se začne v prvi fazi razmerja in se postopno uveljavlja skozi proces zapeljevanja. V tej prvi fazi, žrtev izgublja ravnotežje in postopoma izgublja samozavest, spontanost in svobodo delovanja.
Gre za zahrbten in postopen proces, v katerem žrtvin pogled na realnost, postaja vse bolj zmeden zaradi manipulacije. Na ta način žrtev izgublja kritično razmišljanje in sposobnost braniti sebe, postaja odvisna od zlorabljajočega, ki ima uničujočo moč.

Znamenja psihične zlorabe v partnerskem odnosu
Zloraba se vedno začne z neenakim odnosom in se konča s čustveno odvisnostjo enega partnerja od drugega. To je prva „rdeča luč“, ki jo je treba zaznati, preden se zloraba začne.
Zlorabljajoči nadzoruje vedenje svojega partnerja. Kontrolira, koliko denarja porabi, nakazuje kako naj bi zgledala kot par,  in poskuša preprečiti, da bi preživljala čas s prijatelji ali celo družinskimi člani brez njegovega soglasja. Iz tega razloga nadzoruje gibanje, urnike in uporabo socialnih omrežij. Po drugi strani, pa hoče dajati pomembnost le svojim problemom, minimizira probleme partnerja, si lasti vse zasluge za družinske uspehe, daje partnerju čutiti, da brez njegove podpore, ne bi bilo nič mogoče. To so ljudje, ki govorijo v velelniku in skušajo nadzorovati mnenje drugega, tudi ko gre za vprašanja javnega mnenja ali družbenega življenja. Žrtve trpijo v stalnem pomanjkanju samozavesti in svobode, celo v spolnih odnosih.

Dobra novica je, da nam čustvena inteligenca pomaga, da prepoznamo takšne situacije, kot nekaj kar ni normalno. Čustvena inteligenca je ključni vir za razvoj, da ne izgubimo zdrave objektivnosti glede vrste odnosa, v katerem smo.
Zelo koristno je razlikovati to tanko črto med pravo ljubeznijo in „iluzijo sprevržene ljubezni“. Prava ljubezen ne priznava nobene sprevrženosti. Iskrena ljubezen je darilo in ne posedovanje. Ko to manjka paru,  prevladuje sebičnost in ne velikodušna ljubezen.
Ko pričnemo razmerje, ne pomislimo, da bi lahko postali žrtev zlorabe. Žalostno je, toda želja “ohranjati nadzor” v nekaterih situacijah povzroča, da mnogi pari padejo v globoko jamo družinskega nasilja. Ko je nasilje dovoljeno, je vse težje iz njega oditi.
Za odnose je značilno skupno zasledovanje blaginje in sreče v skupnem vzgajanju otrok in osebne rasti. Težave in krize so del življenja in rasti ljudi in posledično življenja para.
Toda nujno je razlikovati med trenutnim obdobjem krize in stalnim nepravilnim položajem izkrivljenih odnosov. Ko pozabimo na pozitivne elemente, ki so sami po sebi del odnosa, izgubimo parametre, ki nam omogočajo zaznati toksične odnose.

Inma Alvarez
Vir: Aleteia

Prevod: mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com


1 komentar:

  1. Moje ime je Lilian N. To je zelo vesel dan v mojem življenju zaradi pomoči, ki mi jo je pomagal dr. Bila sem poročena 6 let in bilo je tako grozno, ker me je mož res varal in iskal ločitev, ko pa sem na internetu naletel na e-pošto Dr.saguru, kako je pomagal toliko ljudem, da so dobili nazaj svojega bivšega in pomagajo popraviti odnos. in naj bodo ljudje srečni v svojih odnosih. Pojasnila sem mu svojo situacijo in nato poiskala njegovo pomoč, toda na moje presenečenje mi je rekel, da mi bo pomagal pri mojem primeru in zdaj praznujem, ker se je moj mož popolnoma spremenil za vedno. Vedno hoče biti ob meni in ne more storiti ničesar g brez mojega darila. Res uživam v zakonu, kako čudovito praznovanje. Še naprej bom pričeval po internetu, ker je Dr.saguru resnično pravi urok. ALI POTREBUJETE POMOČ, PO KAJ POZNITE ZDRAVNIKA SAGURU ZDAJ PO EMAILU: drsagurusolutions@gmail.com ali WhatsApp +12098373537 On je edini odgovor na vašo težavo in v vašem odnosu se počutite srečni. in njegova tudi popolna v
    1 LJUBEZEN ČOVEK
    2 ZMAGAJTE NAZAJ
    3 SADJE MAJKE
    4 PROMOCIJA ČASOPISA
    5 ZAŠČITA ČAROVOVA
    6 POSLOVNI ČASOPIS
    7 DOBRA ČLANKA
    8 LOTERIJSKI PRAVOPIS in SODNI PRIMER

    OdgovoriIzbriši

So težave v zakonu premostljive