sreda, 12. julij 2017

Kako zakonska ljubezen raste?



Sivo nebo, megla in zamrznjena tla pozimi spominjajo na pomembno razsežnost zakona. Pozimi vrtovi, gozdovi in travniki ne kažejo nobenega življenja in so videti mrtvi. Toda vsako pomlad, ko zmrzal pojenja, zemlja ponovno postane rodovitna. Na travnikih začne poganjati trava, na drevesih začnejo poganjati listi. Nekatere rastline so se pod zemljo med mrzlim zimskim spanjem razmnožile. Ta ritem narave v letnih časih je podoba rasti v zakonu: novo življenje in rast zahtevata nekaj mirovanja in umiranja. Tudi za zakonski odnos lahko rečemo, da je sestavljen iz različnih letnih časov. 
 
V zakonskem življenju pride obdobje, ko se zakonci soočajo z različnimi oblikami trpljenja. Morda je eden od zakoncev ostal brez službe in se je družina znašla v težkem finančnem položaju. Zakonec se zaradi nastale situacije sooča z depresijo. Zakonci se soočajo z neplodnostjo, splavi, mrtvorojenimi otroki.  Soočajo se z različnimi težkimi boleznimi. Zakon uničita zasvojenost in nezvestoba. Morda se je kaj podobnega pripetilo tudi vam. Če ne, pa vsakdo zagotovo pozna kakšen par, ki se sooča s takšnim trpljenjem.
V takšnih zimskih, hladnih obdobjih zakonskega življenja je težko, a vendar vsaka preizkušnja omogoča tudi rast. Ob premišljevanju teh vrstic se z zakoncem spomnita najtežjih trenutkov trpljenja ali izgube v vajinem zakonu. Kakšne misli in čustva se pojavijo, ko se spomnita tega obdobja?
Včasih se soočamo tudi z negotovostjo. V bolečini, strahu, obupu čakamo, da se bo nekaj zgodilo. Lahko gre za obdobje čustvene, morda tudi fizične oddaljenosti med zakoncema, ki ne upata biti ranljiva in  odprta drug pred drugim. Zaradi tega se čustveno ali fizično oddaljita drug od drugega. Morda čakamo napredovanje v službi, morda smo v pričakovanju ali bo našemu najstniku uspelo najti pravo pot v življenju, morda pričakujemo zelo zaželeno nosečnost.  Svoja hrepenenja in želje tako težko delimo z drugim, da smo prav obupani. Počutimo se osamljene, odrinjene, nerazumljene. Takšna obdobja lahko trajajo nekaj dni, morda nekaj mesecev in so zaznamovana tako z žalostjo, kot tudi z upanjem. Spomnita se, kdaj sta v vajinem zakonu tako počutila? Kakšna občutja se vama zbudijo, ko se spominjata tega obdobja?
Tako kot po hladni zimi vedno pride pomlad, tudi v zakonu, obdobju negotovosti, težkih preizkušenj, sledi veselje. Morda se z družino za konec tedna odpravimo na morje, morda si zakonca vzameta čas samo zase, morda končno med njima pride do sprave po bolečem sporu. Zakonec se osvobodi zasvojenosti z alkoholom. Nasilni partner se na terapiji sooči z bolečino iz svoje preteklosti in se zave, da mu teh neuspešnih vzorcev ni več treba ponavljati. Žena možu izkaže spoštovanje in mož spozna, kako lahko ženi pokaže, da jo ima rad. Ne zatiskamo si oči pred bolečino, ki je bila prisotna v našem življenju ali je morda še vedno tu, vendar pa se trudimo videti, da po obdobjih trpljenja rastemo. Spomnita se obdobja velikega olajšanja ali radosti. Katere misli in občutja se vama zbudijo, ko se jih spominjata? 

Mag. Natasa Leskovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive