sreda, 12. julij 2017

Greva na terapijo pred sklenitvijo zakona?



Rezultat iskanja slik za slike prstanaGreva na terapijo pred
sklenitvijo zakona?


Poroka je temeljni preobrat v človekovem življenju. Poročiti se, pomeni sprejeti odločitev, da bom svojega zakonca ljubil in spoštoval. Poročiti se, pomeni, da se srečam z drugim v polnosti, da se srečava na intimen, oseben in duhoven način. Poročiti se, ni samo enkratno dejanje temveč  je proces odločitve za rast in spoznavanje samega sebe ob drugem in se ne nanaša le na vprašanje preselitve in življenja pod isto streho. Poročiti se, pomeni, da je v odnos potrebno vlagati čas in vso energijo.
 Ko se začnejo priprave na poroko to od para zahteva, da ubesedi svoja občutja, doživljanja, strahove, želje ter svoja najgloblja hrepenenja. Od moškega in ženske zahteva, da odpreta svojo notranjost in da sta drug pred drugim in za drugega popolnoma ranljiva.
Ko se mladi zaročenci pripravljajo na poroko običajno ne razmišljajo o tem, da bodo na skupno pot stopili vsak s svojo izkušnjo družinskega življenja, ki so jo pridobili v svoji primarni družini. Zato ne opazijo čustvenega ozadja, ki je lahko nezavedni vzrok za njuna nesoglasja. Morda eden od partnerjev prihaja iz družine, kjer se je eden od staršev bojeval z odvisnostjo od alkohola, ali je bil eden izmed staršev fizično ali verbalno nasilen in se z občutji, ki so ga ob tem spremljali še nikoli ni zares soočil. Zavedati se moramo, da je poroka začetek naše zgodbe, ki bo uspešna le, če bomo presegli negativne izkušnje iz naše preteklosti in uživali v novih in preteklih pozitivnih izkušnjah. 

Včasih se mladi zaročenci srečajo s težavami pri načrtovanju poroke, ker še niso odprli nerešenih vprašanj iz njunega odnosa. Morda se še nikoli nista zares pogovorila o tem, kje bosta živela, kdaj bosta imela otroke in koliko otrok bosta imela, kako jih bosta vzgajala, kako bosta usklajevala službo in družino, kdo bo opravljal gospodinjska opravila, kakšno življenje si pravzaprav želita. Pomembno je, da pogovor steče o vseh področjih vajinega življenja.
Pogovor je bistvena sestavina vsakega odnosa. Pred vstopom v zakonski odnos si morata odgovoriti na številna vprašanja:
Ali znam prisluhniti samemu sebi? Na kakšne načine svojemu partnerju izkazujem spoštovanje in na kakšne načine svoji partnerki izkazujem ljubezen?  Ali znam svojega partnerja poslušati, ne da bi ga pri tem prekinjal/a? Sem lahko pred svojim partnerjem to, kar sem? Ali mora moj partner ugibati moje želje ali mu jih sam/a zaupam, četudi sem jih že večkrat povedal/a na glas? Ali znam biti sočuten/sočutna? Ali znam kot ženska  biti v tišini ob njem in ga opazovati pri njegovem delu/hobiju? Ali znam kot moški prisluhniti in poslušati svojo partnerko?
Odločitev, da ženska in moški stopita na skupno življenjsko pot, ne sme biti prenagljena ali celo podvržena improvizaciji. Biti zakonec je namreč svojevrstno in predvsem odgovorno poslanstvo. Ali je torej vprašanje: »Ali greva na terapijo pred poroko?« na mestu?
Če ste presodili, da je, potem ste vabljeni na terapijo na Zavod Agape, kjer vam bomo:
- pomagali pri reševanju nerazrešenih bolečin vajine preteklosti
- pomagali  pri reševanju vprašanj glede načrtovanja vajine prihodnosti
- pomagali, da se naučite poslušati sebe in svojega partnerja
- pomagali slišati in razumeti različnost partnerja
- pomagali pri reševanju vajinih nesoglasij
- pomagali izboljšati vajino komunikacijo.

Mag. Nataša Leskovec
Naročanje na terapijo po e- pošti: natasa.leskovec@t-2.si
ali po telefonu: 031 554 496

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive