sreda, 18. julij 2018

Zdravljenje ran ob izgubi otroka v času nosečnosti




Zdravljenje ran ob izgubi otroka v času nosečnosti



Izguba otroka je ena izmed najbolj travmatičnih doživetij, ki si jih lahko ljudje sploh predstavljajo. Izgubi otroka v času nosečnosti pa botruje tudi nerazumevanjem družbe.
Perinatalna izguba je pogosta – po ocenah od 10-20% prepoznanih nosečnosti se konča s spontanim splavom, ki je opredeljen kot konec nosečnosti v prvih 20 tednih. En odstotek nosečnosti predstavlja mrtvorojenost otrok po 20. tednu nosečnosti. Take izgube, čeprav so pogoste, so pogosto nevidne. Številni splavi se zgodijo zgodaj v nosečnosti, še preden mamica, ki pričakuje dojenčka, veselo novico podeli s prijatelji ali družino. Četudi bližnji vedo za nosečnost, pogosto ne prepoznajo globine izgube.

Pogosto gre za globoko izkušnjo, ki je družba ne vidi, saj gre v veliki meri za temo, ki je tabu. O tem se ljudje neradi pogovarjajo. Ker ljudje ne vedo, kaj bi rekli staršema, ki sta otroka izgubila, se tej temi največkrat izogibajo. Ne vedo, kako bi se vedli do njiju in če se sama zaradi bolečine nista zmožna vključiti nazaj v družbo, ostaneta izolirana in sama s svojo bolečino. Po izgubi v nosečnosti ženske pogosto doživljajo bolečino in obup, kot tudi občutke sramu in nezadostnosti.
Ženske po splavu, mrtvorojenosti ali odmrtju plodu trpijo zaradi močnih čustvenih odzivov, nemalo žensk trpi zaradi anksioznosti, depresije ali posttravmatske stresne motnje. Pomoč ženskam, ki so utrpele takšno izgubo pa je v našem prostoru še vedno nezadostna in zelo pomanjkljiva. V psihoterapevtskem procesu staršema pomagamo s psihoterapevtskimi sredstvi s katerimi naslavljamo žalost. A kljub temu gre tu za žalostno izkušnjo, ki je edinstvena. Gre za izgubo, ki prinaša posledice za prihodnost. Če izgubimo ljubljeno osebo nam ostanejo slike, zgodbe, spomini, ki nas vežejo na to osebo. Ko pa ženska izgubi otroka, ki še ni bil rojen ji ostane le predstava o tem, kakšen bi otrok bil. Če gre za izgubo v zgodnji nosečnosti, se pogosto od otroka ne poslovi, smrti ne sledi pogreb. Ostane le praznina in zgodba o otroku, ki jo ima mati v svoji glavi, samo izgine. Posebej ženske čutijo posebno vez z razvijajočim se plodom, zato čutijo, da so izgubile del sebe.

Prijatelji, znanci, družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci pogosto pričakujejo, da se bo ženska po izgubi hitro pobrala. Med zdravniki in medicinskim osebjem vlada pomanjkanje prepoznavanja, kaj pacientka doživlja v čustvenem pogledu. Posledica tega je, da okolica meni, da ženske nimajo pravice žalovati za svojo izgubo, kar povzroči občutek osamitve. Ker žalovanje ne ubira svoje poti se pogosto zgodi, da se žalovanje zaplete. Pojavlja se tudi napačno prepričanje, da ponovna nosečnost lahko olajša bolečino zaradi prejšnje izgube, a ni vedno tako enostavno.
Nasprotno, več študij je pokazalo, da so ženske, ki so doživele splav ali so rodile mrtvorojenega otroka, doživljale višjo stopnjo anksioznosti in depresije v naslednji nosečnosti. Pri nekaterih ženskah taka občutja vztrajajo med nosečnostjo in celo po nosečnosti, še posebej če so doživele več perinatalnih izgub. Ženske se soočajo s strahom, da jim ne bo nikoli dano, da bi postale matere. Krivijo se za smrt otroka in razmišljajo, kaj so naredile narobe, da se je to zgodilo.

Staršema pomaga, da zdržita z občutki glede izgube, tako da začnejo ti občutki izgubljati svojo moč. In preko procesa vedenjske aktivacije, psihoterapevti pomagajo žalujočim staršem prepoznati in sodelovati v dejavnostih, ki jim prinašajo radost in občutek pomembnosti. Te dejavnosti lahko zagotovijo pozitivno doživljanje samega sebe in svojega življenja in posledično pomagajo olajšati depresivne simptome. Za številne ljudi je starševstvo najpomembnejše življenjsko izkustvo, kar jih je. Če se ne izteče po planih, so občutja resnično uničujoča. Iskanje drugih stvari, ki življenju prinašajo smisel je zato izjemnega pomena za vzpostavitev občutka ravnovesja.
Izguba otroka v času nosečnosti je težka izkušnja za oba starša. Pomembno je, da si dovolimo žalovati. S partnerjem bosta lahko čutila enako ali pa bosta čutila, da sta vsak na svojem bregu. Morda boste težko razumeli partnerjev način žalovanja, toda zavedati se morate, da vsak žaluje na svoj način. Nekateri ljudje tiho trpijo v svoji žalosti. Drugi bodo želeli vsem pokazati svojo žalost. Včasih eden od partnerjev o otroku ne govori, ker se boji, da bo drugega s tem prizadel. Ker izkustvo izgube intimno vključuje žensko telo, se žal pogosto zgodi, da so moški pozabljeni žalovalci. Moški podobno kot ženske doživljajo žalost. Prav tako izkušajo občutke izgube, žalosti, jeze in odtujitve. V primerjavi z ženskami pa žalujejo manj odkrito in bolj čutijo potrebo po prikrivanju svojih občutkov, zato, da bi se pred svojo žensko izkazali kot močni. Različni načini spopadanja z izgubo, lahko par privede do  konflikta. Ženske se pogosteje želijo pogovoriti o tem, kar se dogaja, moški pa  se običajno odmaknejo in želijo imeti več čustvenega nadzora. Pomebno je, da se par večkrat pogovarja o tem na kateri točki žalovanja sta.

Psihoterapevti, ki delamo na tem področju proučujemo, katere intervencije najbolje delujejo pri zdravljenju žalosti po izgubi, kako najbolje pomagati parom, ki se zaradi izgube soočajo s konflikti, kako zmanjšati tveganje za anksioznost, depresijo in morebitne težave povezane z navezanostjo v prihodnji nosečnosti. Žalovanje in zdravljenje po travmatični izgubi otroka je dolgo in težko in zahteva veliko mero potrpljenja. Zato dobro skrbite za sebe. Dobro jejte in se rekreirajte. Ne pozabite negovati vašega odnosa s partnerjem. Vzemite si vsak dan čas, da se spomnite na vašega otroka. Dovolite si čutiti kar čutite in si dopustite dovolj časa za žalovanje. Najdite nekaj načinov, kako se boste spominjali vašega otroka (tatoo, album, grob…). Vsaj eno leto po izgubi ne sprejemajte večjih življenjskih odločitev. Naj vas ne bo strah stopiti do zdravnika, terapevta, ki vam lahko nudi strokovno pomoč.
Žalovanje je potovanje. Je pot, ko se srečuješ s številnimi čustvi, se spominjaš svojega otročka, se pogovarjaš in jočeš zaradi izgube dragocenega življenja. Ustvarjanje dragocenih spominov je lahko pomembna vez z otrokom, ki pomaga pri zdravljenju.


Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
info@zavod-agape.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive