četrtek, 26. julij 2018

Otroka umirimo, če razumemo svoje občutke

Otroka umirimo, če razumemo svoje občutke

otrok 1

Starševstvo je polno izzivov. Je pravzaprav prava umetnost. Še posebej, če želimo biti dobri starši in nam ni vseeno glede tega, kakšni bodo naši otroci, ko odrastejo. Da bi bilo vaše ravnanje čim bolj spoštljivo in ljubeznivo, poskušajte upoštevati naslednje dejavnike:
  • Opazujte svoje občutke, kadar ste v konfliktu z otrokom: Pomislite na zadnji prepir z vašim otrokom. Kaj ob tem občutite? Ali ste jezni, vas je sram? Poskusite izkusiti vaša čustva ali sprožilce, ki prihajajo in odhajajo. Ne poskušajte ustaviti teh čustev. Ne potiskajte jih stran. Ne sodite jih in jih ne zavračajte. Ne poskušajte jih narediti večje kot so. Vi niste vaše čustvo. Samo bodite tam, popolnoma se jih zavedajte. Spomnite se, da ni treba, da krivite sebe ali vašega otroka za to, kar se je zgodilo. Nato poskušajte videti prepir z otrokove perspektive. Če ne morete videti nič dobrega pri otrokovem neprimernem vedenju ali argumentiranju, pomislite na čas, ko ste povezani z vašim otrokom in se odzivate prijazno. Ko pogledate na vaš dan, poskušajte premisliti, kdaj so se začeli občutki anksioznosti in nadležnosti. Ko prepoznate sprožilce, lahko naredite naslednji korak.
  • Naučite se ustaviti preden se odzovete z jezo: Največji izziv in najpomembnejši del zavestnega starševstva je, da smo zmožni najti miren prostor. Ta prostor uresničujemo tako, da svojo pozornost osredotočimo na naše telo in dihanje, ker se čustva kažejo kot spremembe v telesu in dihanju. Ko svoje telo upočasnimo in se osredotočimo na dihanje, pride do psihološke spremembe, ki zmanjša naše refleksne odzive in poveča delovanje naše predfrontalne skorje. Vse to vodi v mirnejši um, kjer lahko najdemo prostor, da se srečamo s svojimi čustvi. Ko smo se sposobni ustaviti, lahko izkusimo čustva kot občutke v našem telesu, ne da bi jih še večali, ko bi se osredotočali na sprožilce. V tem prostoru lahko zadihamo in prenesemo svoje misli v sedanji trenutek in se nato odzovemo tako kot želimo in ne odreagiramo zato, ker bi ostali brez nadzora.
  • Pazljivo poslušajte otrokovo stališče, četudi se z njim ne strinjate. Vaš otrok bo reagiral kot otrok. Kar pomeni, da ne bo vedno sposoben obvladovati svojih občutkov. Otroci se še vedno učijo, kako regulirati in imeti drugačne prioritete kot vi.
Do problema pride, kadar se odrasli odzovemo kot otroci. Če se namesto tega odzovemo zavestno – kar pomeni, da opazimo naša čustva in jim dovolimo, da so tu- oblikujemo čustveno regulacijo in otroci se učijo po našem zgledu. Da se naučimo ustaviti preden odreagiramo, zahteva nekoliko vaje in našo sposobnost nadzorovati čustvene spremembe. Zato je tako pomembna skrb zase. Mnogi starši občutijo krivdo, ker skrbijo za lastne potrebe. Primeri skrbi zase lahko nihajo od tega, da se skrijete v kopalnico, ko se ne morete primerno odzvati na svoje otroke, da za nekaj trenutkov globoko zadihate, ali da greste pod tuš, na sprehod ali da si vzamete čas za pogovor s partnerjem ali prijateljem.

Objavljeno v sodelovanju s spletnim portalom Začni znova.si


Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
info@zavod-agape.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive