torek, 10. julij 2018

Se spopadate z depresijo?

Se spopadate z depresijo?


Depresija prizadene skoraj vsakega posameznika vsaj enkrat v življenju. Na milijone ljudi trpi zaradi depresije.
Kaj je depresija? Depresija je duševno stanje, ki na različne načine prizadene ljudi. Je stanje, ki se kaže preklo sledečih simptomov:
-          Občutki žalosti, osamljenosti, praznine
-          Izguba interesa za dejavnosti v katerih je oseba prej uživala
-          Izguba teže
-          Stalno prisotne samomorilne misli in razmišljanje o smrti
-          Težave s koncentracijo
Je bolezen, ki vpliva na posameznikovo funkcioniranje. Mogoče jo je zdraviti. Ker se danes številni ljudje z njo spopadajo, je ena od stvari, ki jo lahko vsakdo naredi za svoje duševno zdravje, da se ji s skrbjo za svoje zdravje, izogne Številne študije kažejo, da za svoje duševno zdravje lahko poskrbimo na različne načine. Naj naštejem nekaj stvari:
1.      Izpostavljanje sončni svetlobi, vsaj pol ure dnevno. Sončna svetloba je učinkovitejša pri zmanjševanju depresije kot antidepresivi, zato je priporočljivo, da smo vsaj pol ure na dan izpostavljeni sončni svetlobi.
2.      Gibanje v naravi. Gibanje v naravi je po prepričanju številnih, izjemnega pomena za dobro fizično počutje posameznika. Priporočljivo je, da smo vsak dan fizično aktivni vsaj pol ure. Fizična aktivnost pa ni dobra le za dobro fizično pripravljenost temveč pozitivno vpliva na naše duševno zdravje. Posebej priporočljivo je redno, vsakodnevno gibanje v naravi.
3.      Prijatelji. Pomembno je, da imamo podporo družbe. Odnos z drugimi ljudmi, sorodniki nam lahko pomaga, da ne zapademo v depresijo. Ljudje, ki vzpostavljajo prijateljske vezi drug z drugim lažje zaupajo svoje probleme in se zato počutijo bolje.
4.      V depresijo zapademo iz najrazličnejših vzrokov. Običajno zaradi okoliščin oziroma dogodka, ki nas je globoko prizadel. Ko nas neka stvar zelo prizadene običajno svoje slabo počutje, žalost posplošimo na naše celotno življenje. Če vidimo življenje kot slabo, nesrečno, žalostno, težko, polno trpljenja bodo tudi naša čustva negativna. Dlje ko se prepuščamo takšnemu pogledu, razmišljanju težje se poberemo in spet pogledamo na svet z druge plati. Pomembno je, da se v življenju ne osredotočamo le na tisto, kar nas boli temveč, da iščemo tudi lepe stvari in se jih skušamo veseliti.

Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
info@zavod-agape.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive