torek, 26. september 2017

Moj partner ves čas dela, kaj naj naredim?



Moj partner ves čas dela, kaj naj naredim?


Dinamika odnosov, v katere vstopamo je zanimiva, lahko rečemo, da tudi na nek način očarljiva. Ko mi kakšna žena potoži, da njen mož že dolgo ni takšen, kot si bi ona želela, se vsakokrat znova zavem, kako veliko truda je potrebno vložiti v odnos, da le-ta raste. Ali možje res niso takšni, kot si jih želimo? Ob tem vprašanju vedno pomislim na ženo, ki ni in ni mogla biti zadovoljna v odnosu s svojim možem. Pogosto ga je poniževala, mu vzbujala občutek manjvrednosti, bila do njega neznansko kritična. Potem pa se je nekega dne pripetilo, da se je oglasila pri njem v pisarni. Ko je vstopila v pisarno je bil pri njenem možu starejši gospod, ki je bil verjetno bolj moder in bolj izkušen kot njen mož, a je bil izjemno spoštljiv do njenega moža. Tudi tajnica se je vedla do njega izjemno spoštljivo. Postalo jo je sram. Ko je prišla nazaj do avta se je morala izjokati. Vsi s takim občudovanjem, strahospoštovanjem gledajo na njenega moža, a ona ga obsoja, je do njega kritična, ker ni to kar si ona želi, da bi bil. Zagotovo so bile njene solze sad vprašanja, zakaj njen mož v njenih očeh ne žanje spoštovanja.

Seveda, vsak izmed nas potrebuje nekoliko spodbude, da ne pozabimo, da si moramo prizadevati biti boljši. V odnosu žene do moža, je naravno, da žena skrbi. Želi pomagati. V sebi nosi svojo materinskost in se včasih tako vede tudi do moža. Otrokom na primer govori: »Umij si zobe, počeši se, reci 'prosim in hvala?, bodi prijazen…« V zakonskem odnosu, se ta skrb nadaljuje v odnosu do moža, le da tu postavlja nekoliko drugačna vprašanja: »Zakaj se ne pogovarjaš z menoj, ali me imaš rad, zakaj ne greva nikoli na zmenek…?« Nobeno od teh vprašanj samo na sebi ni slabo. Toda čez čas, tekom let, se seznam negativnosti v odnosu do moža samo še povečuje in na koncu ne vidi več moževih kvalitet. Osredotoča se samo na to, kar ji ni všeč. Veliko energije potroši zato, da bi ga spremenila. Tu se postavlja vprašanje: »Ali je torej njeno nezadovoljstvo, njena krivda?«

Možje se seveda ob takih vprašanjih in takšnem nezadovoljstvu oddaljijo, odmaknejo, zbežijo…najdejo to in ono delo, samo da se izognejo »slabi volji«. Če bi se mož namesto tega, da zbeži potrudil, da bi njen kritični pristop obrnil na šalo, jo nasmejal, jo poslušal, se ji kdaj tudi opravičil, se ne jezil. Če bi prisluhnil njenemu srcu in v svojem življenju sprejel kakšno spremembo ali ne bi bil njun odnos veliko lepši in prijetnejši?

Odnos med možem in ženo je mojstrovina, je trdo delo. Kdor le preprosto živi drug ob drugem in ne dela na odnosu, ne more žeti sadov. Takšne vrste nesoglasja, kot je kritičnost žene in možev beg od žene, privedejo do večjih težav v odnosu, če jim že na začetku skupne poti ne posvečamo zadostne pozornosti. Zelo pogosto se odnos začne rušiti s tako majhnimi problemi, ki prerastejo v zelo destruktivne odnose.

Ste se tudi vi znašli pred dejstvom, da vedno znova iščete le negativne stvari pri svojem zakoncu/ partnerju? Zaradi teže vseh let, ko ste vedno znova iskali le tisto slabo, sedaj sploh ne vidite več pozitivnih lastnosti vajinega odnosa? Tudi vaš mož vedno bolj išče dejavnosti, ki so izven vajinega doma? Potem je čas, da si zazreta v oči in si priznata, da bo potrebno v vajinem odnosu nekaj spremeniti. Pogumno na vajini poti!

V Zavodu Agape nudimo individualno in družinsko terapijo. Če imate kakršnokoli vprašanje, ki se nanaša na vaš odnos s partnerjem, zakoncem pa nudimo tudi brezplačno svetovanje. Pišite na zavod.agape@gmail.com
Zakonska in družinska terapevtka Nataša Leskovec, Zavod Agape.
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com




Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive