sobota, 10. november 2018

Pismo mamici, ki ji je umrl otrok!

Pismo mamici, ki ji je umrl otrok!


Dan vseh svetih in vernih duš dan je zate drugačen odkar si izgubila svojega otroka. Morda ob teh dveh praznikih zelo trpiš. Po eni strani si morda želela krst za svojega otroka (ali pa si morda lahko celo krstila svojega otroka) in si močno želiš, da bi bil tvoj mali otročiček že med svetniki. Ali pa je bilo morda tvojega otroka nemogoče krstiti. In tako, še vedno moliš, da bi tvoj mali otrok počival v miru.
Je tvoj otrok svetnik? Ali je uboga duša v vicah? Cerkev na to vprašanje nima dokončnega odgovora, vendar nas spodbuja, da verjamemo in zaupamo v Božjo ljubezen in usmiljenje. Morda se sprašuješ ali si naredila dovolj za svojega otroka. Če bi otrok umrl starejši, bi morda bolj vedela, kaj storiti.
Morda si svojega otroka pokopala. Kaj pa tisti majčkeni otroci, ki so obstajali le nekaj dni ali tednov? Kaj pa tisti otroci, ki so bili premajhni, da bi jih lahko pokopali?
Na dan vernih duš večina ljudi ve, kako ravnati s svojo žalostjo. Kako pa je tebi draga mamica, ki ti ni bilo nikoli dano, da bi držala v naročju svojega malega otročička, ki si ga izgubila? Kako je tebi, ki žaluješ za otrokom, ki ga drugi niso videli? Ta strašna bolečina, ki jo čutiš… te solze, ki jih še vedno prelivaš, ne glede na to koliko dni, tednov, mesecev ali let je že minilo odkar si izgubila svojega otroka… Draga mamica, tako se počutiš, ker si dobra mama. Najmočnejša stvar, ki jo lahko naredimo kot mame, je da molimo za naše otroke.  Zdi se, da to ni nič. Mogoče ste celo pozabile moliti za svoje otroke, ker čutite, da pravzaprav niste bile nikoli resnično mame temu otroku. Ampak ti si mama! Tega otroka si imela celo njegovo življenje. Hranila si ga. Sprejela si ga! Ljubila si ga! Za tega otroka si naredila vse! Naredila si vse, kar si lahko naredila, ko je otrok še živel. Zanj si skrbela vsak trenutek, ko je obstajal.
In tudi sedaj, četudi misliš, da svojemu otroku ne moreš dati ničesar, imaš še vedno veliko ljubezni. Lahko moliš. Ne glede koliko dni, ali desetletij je minilo od kar si izgubila svojega otroka in tudi, če še nikoli nisi molila zanj- lahko to storiš sedaj, danes. Tvoj otrok je pomemben, pomemben je in šteje zaradi tvoje ljubezni. Tudi če otroka nisi mogla pokopati, si dobra mama. Največ kar lahko za svojega otroka narediš je, da zanj moliš, da bo lahko počival v miru. Ne vemo, kakšni so Božji načrti za naše umrle otroke. Vemo pa, da so molitve največja stvar, ki jo lahko naredimo zanj. Tvoja ljubezen, tvoja odločitev da sprejmeš tega otroka, da ga nosiš v svojem telesu- ta ljubezen šteje! Morda si že mati svetnika. In če si, morda bo Bog naredil velike stvari po tvojem otroku. Morda bodo molitve tvojega otroka pomagale tudi tebi, draga mamica, da prideš v nebesa.
Torej draga mama, ljubi. Moli. Ni pomembnejše in večje stvari, ki bi jo lahko naredila za tvojega otroka od tvoje ljubezni in molitve. Bog ti bo pomagal, da se ponovno srečaš s svojim otrokom v nebesih.


Mag. zakonske in družinske terapije, Nataša Leskovec, Zavod Agape

Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
info@zavod-agape.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive