torek, 19. december 2017

Grda resnica je sprejemljivejša kot lepa laž



Grda resnica je sprejemljivejša kot lepa laž


Ko govorimo o zdravih odnosih, se prej ko slej srečamo z vprašanjem, kako graditi zdrav odnos in kaj pravzaprav to sploh pomeni. V današnji družbi se znotraj intimnih odnosov pogosto tolerira nasilje v vseh njegovih oblikah. Mnogi pari se ne zavedajo, da zdravi odnosi, ne bi smeli dopuščati nasilja.  Da, tudi zmerjanje, žaljivke, zbadljivke in preklinjanje drugega so nasilje nad drugo osebo. Torej se odnos z drugim začne že pri sami komunikaciji, ki naj bi bila spoštljiva in ljubeča. Vsakdo v odnosu ima pravico do svojega mnenja in ima pravico, da se njegovo mnenje razlikuje od partnerjevega mnenja. Umetnost pa je, kako najti srednjo pot, ki bo za oba partnerja sprejemljiva. To zahteva od nas potrpežljivost, sočutje, empatijo in včasih tudi odrekanje svojim željam v večji meri, kot bi si želeli. To od nas zahteva tudi pogovor s spoštljivim izrazom na obrazu in tudi ton glasu, naj bi bil spoštljiv. Žal pa se zgodi, da se ljudje poslužujemo v odnosih lažje poti, manj težke in trde. Namesto, da bi gradili odnose na trdnih temeljih, se poslužujemo majhnih nedolžnih laži, za katere menimo, da so tako ali tako čisto majhne in z njimi ne bomo nič škodovali ter hkrati ohranili odnos z drugim.
Mnogo težav v partnerskem odnosu se začne z malimi lažmi. Z lažmi zavitimi v čudovit bleščeč papir, tako da navzven niso videti kot laž. S tem mislim tudi na besede, ki so neiskrene, ki jih pravzaprav ne mislimo, pa jih izrečemo, da je mir pri hiši. Pred kratkim se je name obrnila znanka, ki ima že dlje časa težave v zakonu. Vsa zgodba se je začela že pred leti, ko sta z možem načrtovala družino. Imela sta podoben pogled na skupno življenje, zgradila sta čudovito hišo in rodila sta se jima dva otroka. Njihovo življenje je bilo mirno dokler gospa ni po velikem naključju odkrila, da je mož pred kratkim zapravil večjo vsoto denarja. To bi še mirno prenesla, ko ji je mož povedal, kaj je z njim kupil. Jasno je, da ta mož ženi ni upal povedati o svojih željah, ker se je bal, da se bo razjezila. Temu odkritju sta sledila še dva dogodka, ki sta dodobra zamajala njun zakon. Iz tega primera lahko vidimo, da vsaka laž, pa četudi je še tako majhna drugega prizadene tudi do te mere, da se drugi začne spraševati, s čim si je to zaslužil. Nobena laž ni nedolžna in na laži se odnosa ne da graditi. Vsaka laž spodkoplje temelje odnosa, pa naj bo še tako majhna in nedolžna.
Nobena laž ne prinese dobrih sadov, pa četudi je še tako majhna. Otroke pogosto učimo, da lagati res ni lepo. Kaj pa mi? Se držimo tega? Se zavedamo, da vsaka laž rani? Da vsaka laž prinese veliko bolečino? 


V Zavodu Agape nudimo individualno in družinsko terapijo. Če imate kakršnokoli vprašanje, ki se nanaša na vaš odnos s partnerjem, zakoncem pa nudimo tudi brezplačno svetovanje. Pišite na zavod.agape@gmail.com
mag. Nataša Leskovec, Zavod Agape.
Zakonska in družinska terapija in svetovanje, Agape
031 554 496
zavod.agape@gmail.com
http://www.zavod-agape.com
 

1 komentar:

So težave v zakonu premostljive