sreda, 13. september 2017



Moja žena je historična

 

Ja prav ste prebrali. Historična in ne histerična. Zakaj vam to pišem? Pred časom sem se pogovarjala s klientom, ki se je obrnil name zaradi težav v zakonu. Z ženo sta imela več težav. Ena izmed njih se je nanašala tudi na "historičnost" njegove žene. Da bi razumela, kaj točno želi povedati, sem ga vprašala, kaj točno razume pod besedo "historična". Razložil je, da ob vsakem sporu njegova žena privleče na dan vse, kar se jima je zgodilo v preteklosti. Pojasnil je, da ko se prepirata, da se pogosto prepir z njegove strani konča z besedami: "Pozabi vse skupaj." ali pa se umakne oz. se spor konča brez rešitve Seveda pa za nas žene to še zdaleč ne gre tako. Ženske imamo sposobnost, da si zapomnimo, kdo je kaj rekel, kje se je zgodilo, kako se je zgodilo, kaj jo je takrat bolelo, kaj bi takrat moral on narediti drugače... Žene smo ustvarjene, da smo "historične", da govorimo o stvareh, ki so se zgodile, ki so jih možje že zdavnaj pozabili. Žene moramo to potegniti na plan in dokler stvari ne bodo razčiščene, ne bomo čutile ljubezni v odnosu. Ženske hrepenijo po globokem pogovoru in kadar mož ni pripravljen poslušati, obstaneta vsak na svojem bregu.

Se tudi vam dogaja, da vam mož ob vsakem novem prepiru pove, da se vedno znova ponavljate? Vsaka stvar ima svoj namen in tudi pri reševanju sporov je tako. Žena torej o teh pripetljajih ne govori brez vzroka in tudi ne z namenom, da bi prizadela svojega moža ampak si želi rešiti konflikt. Skuša doseči, da bi bili odprti z njo in da bi se vidva razumela. Ženske rešujemo konflikte zelo drugače kot moški. Če se dva moška spreta med seboj običajno spor rešita brez velikega govorjenja, deljenja čustev ali opravičevanja. Praviloma spor kar pozabijo. Ko se torej žena približa moškemu, ker hoče rešiti spor in se vrne na začetek (ponovi vse kar se je zgodilo v preteklosti), da bi prišla do rešitve, se mož prestraši. Da bi se izognil še večjemu sporu, jo skuša pomiriti, da je že vse mimo in da naj pozabi. Žena pa v srcu čuti, da spor še ni v celoti rešen, zato vas bo ob naslednji priložnosti  (naslednjem sporu) spet opomnila glede vseh preteklih spodrsljajev. 

Za vsakega moža, ki si želi, da bi bilo takšnih sporov čim manj, obstaja rešitev. Če se moški, resnično in iz srca opraviči, bo žena pomirjena. Včasih je enostavno treba priznati svoj del krivde. Vendar pa nikar ne priznajte svojega dela krivde le zato, da bo tudi partner priznal svoj del krivde. Bolj kot vadba v fitnesu, da bi imeli močno in mišičasto telo, privlači žensko, če se s pristno ponižnostjo opravičite. Že majhnega otroka učimo čudežne besede, kot so: hvala in prosim. Tretja beseda s katero prav tako poskušamo vzgajati našega otroka, kadar naredi kaj narobe, ko prizadene prijatelja, pa je beseda: "Oprosti". Odrasli te besede včasih zelo težko izrečejo, saj je za opravičilo potrebna tudi ponižna drža. Poskušajmo se uriti v teh besedah: Oprosti. Žal mi je. Hudo mi je, da so te moje besede prizadele....


Zakonska in družinska terapevtka Nataša Leskovec, Zavod Agape.
Zakonska in družinska terapija in svetovanje
031 554 496
zavod.agape@gmail.com



Ni komentarjev:

Objavite komentar

So težave v zakonu premostljive